Hazatért Irakba szívműtétje után Ali Szisztáni nagyajatollah, az iraki síiták legmagasabb rangú vezetője. Sokak szerint Szisztani az, aki képes volna lecsendesíteni a nedzsefi Ali imám-szentély körül az iraki biztonsági erőkkel és az amerikaiakkal harcban álló síitákat. A szentély körül szerdán is tankok és gépfegyverek tüze hallatszott, de az iraki hatóságok mind ez idáig nem indították meg a beígért támadást a síiták legszentebb mecsetje ellen.

Hazatért Irakba Ali szisztani nagyajatollah, az iraki síiták legbefolyásosabb vezetője. A hetvenhárom éves Szisztanin Angliában hajtottak végre szívműtétet. Hazatérte előtt Szisztani felszólította az irakiakat: vonuljanak Nedzsefbe, hogy megóvják a síiták legszentebb városát a pusztulástól. Az hazatérő idős síita vezetőt az út mellett iraki zászlókat lengető lakosok tömege fogadta.

"Hadd jöjjenek! Várjuk a békés tiltakozókat. Minden olyan kísérletet üdvözlünk, amely békésen próbálja rendezni a konfliktust" - reagált Szisztani felhívására a Nedzsefi Ali Imám mecsetet megszállva tartó Moktada asz-Szadr szóvivője. Nedzsef rendőrfőnöke ugyanakkor figyelmeztette az irakiakat. Hogy ne vonuljanak a városba, mert nem tudja szavatolni a biztonságukat az iraki biztonsági erők, az amerikaiak és asz-Szadr fegyveresei között folyó harcok miatt.

A radikális síita asz-Szadr Mehdi hadseregének nyilatkozatai arra utalnak, hogy továbbra sem áll szándékukban elvonulni Nedzsefből. "Itt maradunk és megvédjük a mecsetet" - idézi asz-Szadr egyik követőjét a CNN.

Szisztani visszatérése szakértők szerint meghozhatja a fegyvernyugvást a harmadik hete forrongó Nedzsefbe. Az idős vezető Irakba érkezve kijelentette, Nedzsef érdekében jött haza. "Nedzsefben maradok, amíg véget ér a válság." - jelentette ki Szisztani.

A nagyajatollah közvetítőként jelentős szerepet játszott az áprilisi síita felkelés lecsendesítésében, az iraki kormányzat ezúttal is azt várja tőle, hogy vegye rá asz-Szadrékat az elvonulásra - írja a BBC News.

Az iraki kormányzat kedden adott ultimátumot a mecsetet kézben tartó milicistáknak, hogy adják fel a szentélyt, különben támadást indítanak. Azonban az iraki biztonsági erők és az amerikaiak még mindig nem indították meg a végső támadást Ali imám mauzóleuma ellen. A síiták továbbra is ellenőrzésük alatt tartják a szentélyhez vezető utcákat, amelyek túl szűkek az amerikai tankoknak, ezért a mecsetet csak gyalogsági rohammal lehetne elfoglalni.