Egy új amerikai katonai vizsgálat szerint 27 katonai felderítőnek is része volt az iraki foglyok kínzásában az Abu Graib börtönben. A jelentés szerint a börtön felsőbb vezetői is tudtak a kínzásokról, mégsem tettek semmit. A vizsgálócsoport nem kérdőjelezi meg azt a keddi bejelentést, miszerint az ügyben akár a Pentagon is hibáztatható. Eddig a kínzási botrány miatt hét katona ellen emeltek vádat.

Fotó: EPA

27 katonai felderítőnek is része volt az iraki foglyok kínzásában az iraki Abu Graib börtönben - adta hírül egy amerikai katonai vizsgálóbizottság. A Fay-jelentés, amely a csoport egyik tagjáról, George Fay tábornokról kapta a nevét, a börtönben lévő katonai felderítőcsoport szerepére összpontosított. "Nem volt megfelelő az irányítás, és a morális értékeket is semmibe vették" - mondta a riportereknek Paul Kern tábornok, a vizsgálat vezetője. Amint mondta, "aggasztó tényeket tártak fel" a katonák "egy csoportjának viselkedésével kapcsolatban", akik a Bagdadtól nyugatra fekvő börtönben dolgoztak. A 27 megvádolt személyzeti tag közül négyen civil vállalkozók voltak, akik a vallatásokban segédkeztek. További nyolc ember, köztük két civil, tudott a szabálysértésekről, de nem jelentették azt.

A katonák kínozták a foglyokat

Fay a jelentésben kínzásnak nevezi a történteket. "Ez egy súlyos szó, de sajnos ideillő" - írja. A Pentagon és a Bush-kormányzat tagjai eddig kerülték a szó használatát, inkább csak durva bánásmódként, illetve túlkapásokként emlegetve a foglyokkal történteket. Kern szerint a legdurvább eset az volt, amikor a katonák kutyákkal kényszerítették a tinédzser foglyokat különféle megalázó helyzetekbe. A vizsgálat arra is fényt derített, hogy az amerikai erők a szabályokat megsértve legalább nyolc foglyot elrejtettek a Nemzetközi Vöröskereszt elől.

A vezetés nem volt a helyén

A jelentés szerint egyszerű és általános magyarázat a történtekre nincs, az embertelentől a szadistáig terjedő eseteket pedig katonák és civilek egy morálisan korrupt, kis csoportja követte el. A felsőbb katonai parancsnokság Irakban "nem tudott irányítani", a problémák egy részét pedig "más kormányzati szervek" vizsgálati módszerei okozták, utal a csoport a CIA iraki tevékenységére.

Az amerikai demokrata elnökjelölt, John Kerry ismét felszólította Donald Rumsfeld védelmi minisztert a lemondásra. Ezt a Fay-csapat, csakúgy mint az előző vizsgálócsoportok, nem tette meg, bejelentették azonban, hogy úgy tűnik, a vizsgálat eredménye megcáfolhatja a Bush-kormány álláspontját, miszerint a börtönben történt incidensek néhány elszigetelt egyéni akció eredményei voltak. Lawrence di Rita, a Pentagon szóvivője szerint még korai lenne levonni a következtetéseket, így a védelmi minisztérium előbb elemzi a jelentést, és csak azután foglal állást.

Akár a Pentagon is felelős lehet

A kínzásbotrány áprilisban kezdődött, amikor az újságok először közölték az amerikai katonák által zaklatott, csuklyás iraki foglyok képeit. Az amerikai hadsereg egyből vizsgálatokat rendelt el, a Fay-jelentés már a harmadik a sorban.

Az első jelentés márciusban készült el, a csoport vezetője, Antonio Taguba tábornok akkor elmondása szerint "számtalan szadista, otromba és önkényes bűntett" nyomát találta a börtönben. Az amerikai védelmi minisztérium kedden kiadott újabb vizsgálati eredménye szerint az esetekért az ügyben érintett katonák és vezetőik a felelősök. A keddi jelentés azonban nem zárja ki a Pentagon közvetett felelősségét sem, mondván "a szálak akár odáig is vezethetnek".