Eritreai menekültek eltérítettek egy líbiai repülőgépet

2004.08.27. 21:36

A szudáni fővárosba, Kartúmba térítette 76, Líbiából kitoloncolt eritreai menekült pénteken azt a repülőgépet, amelynek Eritreába kellett volna hazaszállítania őket. Az eredetileg Európába kívánkozó menekültek attól félnek, hogy hazájukban letartóztatják és megkínozzák őket, ezért politikai menedékjogot kértek Szudánban.

A menekültek a szudáni fővárosba való leszállás után azonnal megadták magukat a helyi biztonsági szerveknek. A kitoloncoltakon kívül más nem utazott a gépen. Egy szudáni külügyi tisztségviselő szerint az eritreaiak közül húszan kényszerítették a líbiai repülőgép személyzetét a szudáni fővárosban való leszállásra, s az incidensben a személyzet egy tagja könnyebben megsebesült.

A szudáni belügyminiszter szerint a kitoloncoltak félnek visszatérni hazájukba. Az eritreai hatóságok ugyanis megtiltották a fiataloknak az ország elhagyását, s emberi jogi szervezetek szerint az erőszakkal visszaküldött menedékkérők közül sokakat bírósági tárgyalás nélkül bebörtönöznek és megkínoznak az illegális határátlépés miatt. Így történt ez azzal a 230 eritreaival, akit 2002-ben Máltáról küldtek vissza Afrika szarvára.

Eritrea kartúmi ügyvivője szerint a Líbiából kitoloncolt embereknek nem volt fegyverük, de akkora rendbontást csináltak a repülőgép fedélzetén, hogy a pilóta jobbnak látta, ha biztonságban leszállnak Szudánban. Az egyik pilóta szerint a gépeltérítők késekkel és egyéb fémtárgyakkal hatoltak be a pilótafülkébe.

A szudáni hatóságok egyelőre nem döntötték el, hogy őrizetbe veszik-e vagy erőszakkal továbbküldik Eritreába az eltérített repülőgép utasait. A kitoloncoltak egyelőre élelmet és innivalót kaptak, s az éjszakát a kartúmi repülőtéren töltik.

A tripoli belügyi hatóságok utólag közölték, hogy összesen 229 menekültet - 145 nigériai és 84 eritreai állampolgárt - toloncoltak ki csütörtökön, a Líbiát egyre nagyobb mértékben érintő illegális bevándorlás elleni határozott fellépés jegyében. A líbiai közlemény szerint az eritreaiak késeket használtak a pénteki eltérítéshez.

Líbia az Afrikából Európába irányuló migráció fő egyik fő tranzitállomása, ahonnan naponta érkeznek menekültcsoportok Olaszországba, legtöbbször drámai körülmények között, felfújható csónakokon vagy öreg halászhajókra zsúfolva.

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök - aki épp szerdán látogatott Tripoliba - vendéglátójával, Moammer el -Kadhafi líbiai vezetővel egyetértésben hangsúlyozta, hogy az illegális bevándorlás "nemcsak Olaszország és Líbia problémája, hanem egész Európáé és Afrikáé".

KAPCSOLÓDÓ CIKK