Szadr átadta a nedzsefi mecset kulcsait

2004.08.27. 12:58

Pénteken személyesen adta át a az Ali Imám szentély kulcsait Muktada asz-Szadr síita imám Ali asz-Szisztani nagyajatollahnak. Szisztani csütrötökön érkezett Nedzsefben, hogy véget vessen a síiták egyik legszentebb helyén három hete folyó harcoknak. Szadr és a nagyajatollah megállapodása értelmében a szélsőséges hitszónok hívei fegyvertelenül elhagyják Nedzsefet és Kúfát, ahova amerikai csapatokat sem engednek be ezután.

Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok pénteken átadta Ali imám nedzsefi mauzóleumának kulcsait Ali asz-Szisztáni nagyajatolláhnak - jelentette az al-Arabíja dubaji székhelyű televízió. Szadr a mauzóleumban személyesen adta át a kulcsokat Szisztáninak. Ezt megelőzően a mauzóleumot teljesen kiürítették, és összes kapuját bezárták, sem Szadr harcosai, sem tüntetők nem maradhattak már belül.

Szadr reggel a mecset hangszóróin keresztül utasította híveit, hogy közép-európai idő szerint 8 óráig hagyják el a mauzóleumot, és tegyék le a fegyvert. "Az összes testvéremnek a Mahdi Hadseregében... fegyvereitek nélkül hagyjátok el Kúfát és Nedzsefet a békés tömegekkel" - mondta. Hívei ezután megkezdték a fegyverek lerakását, és polgári ruhába öltöztek át.

Leszerelnek, de nem oszlanak fel

Azt egyelőre nem tudni, hogy hányan engedelmeskedtek a hitszónok szavainak, és Szadr egyik szóvivője is jelezte, hogy a társaság csak leszerel, de nem oszlik fel. Egy helyszíni tudósító pedig arról számolt be, hogy a harcosok nejlonszatyrokba rejtve vitték haza Kalasnyikovjaikat, a nehézfegyverzetet pedig ponyvával letakarva az óváros házaiban rejtették el.

Kora reggel a Szisztanival érkezett több ezer békés tüntető összegyűlt a mauzóleum előtt, de sokan közülük be is mentek az épületegyüttesbe, mivel a lázadók beengedték őket. A lázadó fegyvereseknek ily módon lehetőségük nyílt, hogy a békés tömegben elvegyülve hagyhassák el a helyszínt. Miközben a tüntetők a szent helyhez vonultak, iraki rendőrök és a nemzeti gárda tagjai vették őket körül, amerikai erőket viszont nem lehetett látni a nedzsefi óvárosban.

A nedzsefi síita lázadókat vezető Szadr csütörtök este elfogadta annak a béketervnek az összes pontját, amelyet Szisztáni, az iraki síiták legfőbb vallási méltósága terjesztett elő. Az ideiglenes iraki kormány helyi idő szerint péntek hajnalban elfogadta a megállapodást. Az amerikai támogatást élvező kormányzat "nagy győzelemnek" minősítette a megállapodást.

A béketerv szerint Nedzsefet és Kúfát fegyvermentesítik, vagyis mind Szadr fegyveresei, a Mahdi Hadserege, mind az amerikai erők kivonulnak a két városból. A közrend helyreállítása az iraki rendőrség feladata lesz. A fegyverszüneti egyezmény azonnal hatályba lépett.

Asz-Szadr hívei 22 napon keresztül szegültek ellen az amerikai és az általuk támogatott iraki kormánycsapatoknak Nedzsefben. A harcok kirobbantását egyik fél sem vállalta magára. Az amerikai-iraki erők ugyan megközelítették a szent helyet, és számos alkalommal bombázták és lőtték az ott rejtőzködő lázadókat, nem indítottak általános rohamot az épület ellen. A harcokban iraki orvosok szerint így is több száz ember halt meg.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK