Az FBI szerint izraeli kém ténykedik a Pentagonban

2004.08.28. 2:38

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) gyanúja szerint egy izraeli kém jutott be az amerikai védelmi minisztérium legmagasabb döntéshozatali szintjére. Izrael washingtoni nagykövetségének szóvivője határozottan cáfolta a  hírt.

Az amerikai CBS televízió pénteki híradója számolt be arról, hogy az FBI teljes körű vizsgálatot folytat azzal a gyanúval, hogy Donald Rumsfeld védelmi miniszter közeli munkatársai közül valaki Izrael számára kémkedik. Ez a személy bizalmas anyagokat juttatott el Izrael számára egyebek között az Iránról folytatott titkos fehér házi megbeszélésekről. A gyanú egy olyan elismert elemzőre esett, aki a Pentagon iraki politikáját segítő munkacsoport tagja. Az elemző kapcsolatban áll a Pentagon olyan vezetőivel, akiknek meghatározó szerepük van az iraki politika alakításában, így Paul Wolfowitz miniszterhelyettessel.

Az amerikai televízió szerint a kém egy Izrael mellett lobbizó amerikai szervezeten keresztül juttatott el titkos dokumentumokat a közel-keleti országnak. Így ismerhetett meg például tavaly egy amerikai elnöki utasítást az Egyesült Államok Iránnal kapcsolatos politikájáról akkor, amikor az még csak tervezet formájában létezett.

Izrael washingtoni nagykövetségének szóvivője határozottan cáfolta a CBS kérdésére, hogy a hír igaz lenne.