Colin Powell, amerikai külügyminiszter mégsem utazik szombaton Görögországba, hogy megtekintse az olimpiai játékok záróünnepségét - jelentette be az amerikai külügyi tárca illetékese. Pénteken több ezren tüntettek a görög fővárosban az amerikai politikus tervezett látogatása ellen - írja a BBC News.

Az eredeti tervek szerit Powell szombaton érkezett volna háromnapos látogatásra Athénba, hogy részt vegyen az olimpiai játékok vasárnapi záróünnepségén, valamint találkozzon Kosztasz Karamanlisz görög miniszterelnökkel és Pétrosz Moliviatisz külügyminiszterrel. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője Colin Powell bokros teendőivel indokolta az utazás lemondását továbbá azzal, hogy az iraki és a szudáni helyzet miatt az amerikai külügyminiszter kénytelen szoros figyelemmel követni az eseményeket.

A görög fővárosban péntek este több száz ember demonstrált Powell vizitje ellen. A tüntetők gyújtogattak, ablakokat törtek be, újságírókat vertek meg és a parlament előtt összecsaptak a rendőrökkel, amikor utóbbiak megpróbálták megakadályozni, hogy a tömeg az athéni amerikai nagykövetség épületéhez vonuljon. A demonstrálók Irak amerikai megszállását elítélő jelszavakat harsogtak.

Szombat hajnalban a görög kommunisták pártjának aktivistái egy hatalmas, Powellt elítélő transzparenst feszítettek ki az Akropoliszon. A Parthenón egyik oldalán felállított transzparensen angol és görög nyelven gyilkosnak nevezték az amerikai külügyminisztert.