Joschka Fischer Irán nukleáris fegyverkezésére figyelmeztet

2004.08.29. 16:46

Rémálom lenne, ha Irán nukleáris fegyvereket fejlesztene ki - hangsúlyozta a Jordániában tartózkodó Joschka Fischer német külügyminiszter. Az Egyesült Államok szerint is Irán nukleáris programját fegyverkezésre használja.

Az iráni nukleáris fegyverkezés tovább fokozza a közel-keleti problémákat, amelyekbe beletartozik az iraki háború után kialakult helyzet, az izraeli-arab konfliktus, valamint a demokratikus reformok bevezetése a térségben - szögezte le a német külügyek irányítója Ammánban tartott sajtóértekezletén, miután jordániai kollégájával, Marvan al-Moaserrel tárgyalt.

Fischer kijelentette: Európának kerülnie kell a nukleáris konfliktust Iránnal. Mint fogalmazott, Németország, Nagy-Britannia és Franciaország folyamatosan tárgyal Teheránnal és reményét fejezte ki, hogy az iráni vezetés nem fogja rosszul értékelni az ezzel kapcsolatos helyzetet. Hangsúlyozta: nagyon komolyan keresik a kiutat a rendkívül veszélyes helyzetből, s igyekeznek elhárítani az esetleges konfrontációt. A német külügyminiszter leszögezte: valóságos rémálom lenne, ha a közel-keleti térségben nukleáris fegyverkezési verseny kezdődne.

Az Egyesült Államok azzal vádolja Iránt, hogy nukleáris programját fegyverkezésre használja, míg Iránban folyamatosan tagadják ezt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK