Segélyszervezetek nyolc munkatársát rabolták el a szudáni Dárfúr térségében: hárman az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP), öten a szudáni vöröskeresztnek dolgoztak. Az emberbaráti szervezetek alkalmazottainak eltűnéséről hétfőn számolt be a szudáni kormány és római székhelyén a Világélelmezési Program.

"Dárfúr körzet északi részén, el-Fáser várostól 80 kilométernyire délre tűntek el vasárnap egy faluban, ahol megpróbálták összeírni a menekülteket" - mondta Caroline Hurford, a WFP szóvivője, hozzátéve, hogy a szervezetnek kirendeltsége működik el-Fáserben. Hurford közölte, hogy semmit nem tudnak az emberrablókról, munkatársaik eltűnéséről a szudáni kormányon keresztül értesültek. A kartúmi kormány szerint lázadók hurcolták el a segélymunkásokat.

A WFP válságközpontot hozott létre Észak-Dárfúrban, s az ENSZ négy biztonsági tisztje dolgozik az eltűnt alkalmazottak felkutatásán. A keresést alaposan megnehezíti, hogy a térségben homokvihar tombol, emiatt elnémultak a telefonok, és helikopter sem tud felszállni. A segélyszervezetek óvintézkedéseket hoztak, például munkatársaik a jövőben csak konvojban utazhatnak.

A nomád arabok és a földművelő feketék között az erőforrások szűkössége miatt évek óta tartó konfliktus tavaly a feketék lázadásához vezetett a térségben. A felkelők szerint a kartúmi kormány fegyverezte fel az arab milíciákat, hogy kifosszák és felégessék a feketék lakta falvakat az etnikai tisztogatást szolgáló hadjáratukban.

Kartúm elismeri, hogy fegyveres milíciák csapnak össze a lázadókkal, de tagadja, hogy bármilyen szinten kapcsolatban állna az arab fegyveresekkel, akiket törvényen kívülieknek nevez. A Nigériában kezdett béketárgyalások zsákutcába jutottak, mert a kormány és a lázadók nem tudtak megállapodni a körülményekről, az ellenőrzésről a táborokban, ahol elhelyezik a Dárfúr körzetében összezsúfolódott egymillió menekültet. A körzetbe nigériai katonák érkeztek, hogy megvédjék az Afrikai Unió megfigyelőit, akik az áprilisban megkötött, ingatag tűzszünetet felügyelik.