George Bushnak a terrorizmus elleni háborúban felmutatott vezetői érdemeit méltatták vezető republikánus politikusok a párt New York-i elnökjelölt-állító konvenciójának nyitónapján elmondott beszédeikben. John McCain arizonai szenátoron és Rudolph Giuliani volt New York-i polgármesteren kívül felszólalt még a város volt rendőrfőnöke és egy régebbi polgármestere is. A republikánus küldöttek Bush méltatása mellett John Kerry demokrata jelöltet csepülték, mondván: az országnak olyan vezetőre van szüksége, aki világítótorony, nem pedig szélkakas.

George Bush amerikai elnök érdemeit méltatta hétfőn, a Republikánus Párt elnökjelölő konvenciójának nyitónapján a párt két népszerű politikusa, Rudolph Giuliani, New York volt polgármestere és John McCain arizonai szenátor.

McCain - vietnami veterán, volt hadifogoly - olyan kipróbált vezetőnek nevezte az elnököt, aki nem riad vissza a nehéz döntésektől, és korunk legnagyobb kihívásával, a terrorizmussal szembesülve a helyzet magaslatára tudott emelkedni. Kijelentette, hogy az iraki háború egy súlyosabb fenyegetésnek vette elejét, mivel Szaddám Huszein exelnök rezsimje előbb-utóbb ismét tömegpusztító fegyverekre tett volna szert. "Ne higgyék el, ha mást mondanak a külföldi bírálók, a politikai ellenfelek vagy egy képmutató filmrendező" - jegyezte meg a szenátor, a Bush-kormány iraki háborúját gúnyosan bíráló Fahrenheit 9/11 alkotójára, Michael Moore-ra utalva. A rendező a karzaton ült az újságírók között, és a küldöttek fújolása dacára, a helyzetet láthatóan élvezve vidáman integetett az őt kipécéző kameráknak.

A sok kérdésben különutas McCain szenátor George Bush vetélytársa volt 2000-ben a Republikánus Párt elnökjelöltségéért vívott küzdelemben, s az ellene folytatott lejárató kampány miatt viszonyuk hosszabb időre hűvössé vált. John Kerry, a Demokrata Párt elnökjelöltje rendhagyó módon felajánlotta neki az alelnöki posztot, de a szenátor Bush mellé állt, s mostanában gyakran elkíséri kampányútjaira. A sajtó feltételezése szerint elnöki ambíciókat táplál, és 2008-ban indulni szándékozik a Republikánus Párt elnökjelöltségéért. 

"Még négy év!"

Giuliani expolgármester, aki népszerűségét a 2001 szeptemberi 11-i terrortámadásokat követő határozott fellépésével vívta ki, beszédében a terrorizmus ellen harcoló Bush elnököt a náci Németországgal szembeszálló Winston Churchill brit kormányfőhöz, illetve a Szovjetuniót kifullasztó Ronald Reagan volt amerikai elnökhöz hasonlította. Arra buzdította az amerikaiakat, hogy a veszély idején, mint amilyen a mostani is, az elnökválasztáson ne a pártot nézzék, és ne azt, hogy a jelölt konzervatív-e vagy liberális, hanem azt, hogy alkalmas-e az ország vezetésére. Hála Istennek George Bush az ország elnöke - mondta Giuliani, akinek ugyancsak elnöki ambíciókat tulajdonítanak. "Még négy év!" - skandálta az ötezres tömeg a Madison Square Garden sportcsarnokban.

A konvenció további napjain is a párt mérsékelt, liberális szárnyának ismert alakjai kapnak rivaldafényt, így Arnold Schwarzenegger, Kalifornia állam kormányzója, illetve George Pataki, New York állam kormányzója. A szervezők, akik a sajtó szerint a Republikánus Párt mérsékelt arcát akarják mutatni a választóknak, hétfőn további két, New Yorkban jól ismert személyt is bevetettek George Bush mellett: Bernard Kerik volt rendőrfőkapitányt és Edward Koch volt polgármestert, aki 1978-89 között állt a város élén.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások idején a New York-i rendőrséget vezető Bernard Kerik az elnök érdemének nevezte, hogy Amerika ma kevésbé sebezhető, mint három éve volt. Nagy meglepetést okozott a konvención megjelent Edward Koch volt polgármester, aki kijelentette, hogy világéletében demokrata párti politikus volt, az idén azonban George Bushra fog szavazni.

Világítótorony és szélkakas

A konvención számos küldött csepülte a demokrata párti elnökjelöltet, John Kerry massachusettsi szenátort. Heather Wilson új-mexikói képviselő szerint az országnak nagy küzdelmében olyan főparancsnokra van szüksége, aki világítótorony, nem pedig szélkakas. A törvényhozó arra a republikánus párti vádra utalt, amely szerint Kerry folyton váltogatja véleményét a fontos politikai kérdésekben.

Forrás: EPA

A republikánus nagygyűléssel párhuzamosan hétfőn is folytatódott Bush ellenzőinek tüntetése New Yorkban. A tüntetők ezúttal az Eighth Avenune-n vonultak fel. A két háztömbnyi hosszúságban hömpölygő tömeg az iraki háború ellen, az azonos nemű házasságokért, a környezetvédelem az AIDS és a bevándorlási szabályok miatt tüntetett. A tiltakozók olyan feliratú transzparensekkel vonultak, mint a "Minden Bush mögött van egy terrorista" (a bush angolul bokrot jelent), vagy a "Helyesbítsék a házasságot, ne az alkotmányt!".

Két hónappal a november 2-i elnökválasztások előtt a felmérések továbbra is fej fej melletti versenyt mutatnak, mivel az eltérések általában a hibahatáron belül mozognak.

Bush elnök hétfőn New Hampshire államban kampányolt, és kisebb zavart okozott pártjában az NBC-nek adott interjújával, amelyben kétségeinek adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a terrorizmus elleni háborúban lehetséges a győzelem. "Nem hiszem, hogy meg lehet nyerni, de úgy vélem, megteremthetők azok a körülmények, amelyekben kevésbé fogadják el a világon azokat, akik a terrort eszközként használják fel" - mondta az elnök. John Edwards szenátor, Kerry alelnökjelöltje rögtön úgy értelmezte Bush szavait, mint a vereség beismerését a terrorizmus elleni háborúban. A Fehér Ház szóvivője sietve módosította az elnök nyilatkozatát, hangsúlyozva, hogy Bush a győzelem hagyományos jelentésére utalt, érzékeltetve, hogy most egy újfajta ellenséggel folyik a küzdelem.

MTI/[origo]