Legalább tizennyolc emberrel végzett öngyilkos merénylők bombája két izraeli buszon Beér Sevában. A támadásnak több mint nyolcvan sérültje van. A kettős merényletet a Hámász szélsőséges palesztin szervezet vállalta magára. A buszokon főleg az iskolakezdésre bevásároló családok utaztak. A Palesztin Hatóság elítélte a merényletet. A kettős buszrobbantás az első öngyilkos merénylet volt március óta.

Legalább tizennyolc ember életét vesztette amikor egymás után két buszon hajtottak végre  öngyilkos merényletet Beér Sevában, Izraelben. A robbantásoknak nyolcvan sérültje van, sokuk állapota súlyos. A buszok körülbelül száz méterre voltak egymástól, amikor a merénylők felrobbantották magukat. A második buszról sok embernek sikerült még idejében lejutni ugyanis a sofőr az első robbanás után kinyitotta az ajtókat.

"Épp egy útkereszteződésben álltam, amikor robbanást hallottam. Megállítottam a buszt, kinyitottam az ajtókat. Arra gondoltam 'menekülnünk kell!'". - meséli a robbanás előtti pillanatokat a második busz sofőre. "Amikor kinyitottam az ajtókat, sok embernek sikerült kimenekülni. Azt elmondani is nehéz, amit kint láttam."

A buszokon első sorban családok utaztak: a szülők az iskolakezdéshez szükséges vásárlásokat intézték gyerekeikkel. Beér Sebában ez volt az első öngyilkos merénylet, a Haaretz izraeli napilap szerint a lakosokat sokkolták a látottak. A merényletet a Hámász szélsőséges palesztin szervezet vállalta magára - írja a BBC News.

A Palesztin Hatóság elítélte a robbantást, mondván, hogy elutasítanak bármiféle civilek elleni támadást, legyenek akár palesztinok akár izraeliek. Ugyanakkor Szaeb Erekat palesztin kabinetminiszter a merénylet kapcsán felszólította az "Útiterv" néven ismert béketerv nemzetközi támogatóit, hogy ismét közvetítsenek Izrael és a Palesztinok között.

Izraelben a március 10-i, tíz áldozatot követelő asdódi merénylet óta nem volt öngyilkos támadás. Az izraeli kormányzat szerint ez a palesztin területeket az izraeliektől elválasztó biztonsági falnak köszönhető. A robbanás reggelén egyébként az izraeli katonák elfogtak egy öngyilkos merénylőt egy gázai ellenőrzőpontnál, még mielőtt az felrobbanthatta volna robbanóanyaggal megrakott övét.