Hosszú betegségek miatti halasztások után kedden megkezdte előadni védelmét a hágai Nemzetközi Törvényszéken Slobodan Milosevic. A népirtással és háborús bűnökkel vádolt volt szerb elnök, aki magát védi a perben, kijelentette: az ellene felhozott vádak "gátlástalan hazugságok".

Slobodan Milosevic, Szerbia volt elnöke sok halasztás után végül megkezdte előadni védekezését a hágai Nemzetközi Törvényszéken. A magát védő egykori diktátor eddig főként rossz egészségügyi állapota miatt volt kénytelen elhalasztani védőbeszédét.

A korábbi ismételt késések miatt egyesek azt kezdeményezték, hogy tegyék kötelezővé a következetesen a maga védelmét ellátni akaró egykori államfőnek, hogy védőügyvédet bízzon meg. Milosevic magas vérnyomástól, gyakori kimerüléstől és influenzától is szenvedett már a per kezdete óta. Az ügyvéd kirendeléséről beszéde után döntenek bírái.

Az amici curiae - a Milosevic elleni eljárást méltányosságát biztosítani hivatott testület - szerint nem lenne szabad ügyvéd alkalmazását kikényszeríteni a vádlottól, mivel ez csak további stresszt okozna, és megfosztaná őt attól a jogától, hogy maga lássa el saját képviseletét. A bírók feltehetően kompromisszumos megoldással állnak elő, amelynek lényege, hogy Milosevic választhat egy védőt, aki segítséget nyújt neki a védelemben.

Az 1990-és években a Balkánon folyó háborúk miatt népirtással, emberiesség elleni és háborús bűnökkel vádolt Milosevic arra panaszkodott, hogy csak négy óra áll rendelkezésére, miközben az ügyészek három napon keresztül vázolhatták a vádakat a per 2002. februári kezdetén.

"Gátlástalan hazugságok"

A volt diktátor ezt követően belekezdett a védőbeszédbe: "A nemzetközi közvélemény előtt hosszú ideje valótlan és torz épet festettek arról, mi is történt Jugoszláviában... Az ellenem felhozott vádak gátlástalan hazugságok" - mondta. Milosevic szerint Jugoszlávia elpusztításáért a nemzetközi közösség felelős.

Jogi tanácsadója, Dragan Ognjanovic szerint a volt jugoszláv elnök azt állítja majd, hogy csak egy háború volt a Balkánon: "A független Jugoszlávia elleni háború, melyet az úgynevezett nemzetközi közösség politikusai vezettek." Milosevic több mint 1600 szemtanút szeretne beidéztetni, köztük Tony Blairt brit kormányfőt és Bill Clinton volt amerikai elnököt.

Megfigyelők szerint a per az egyik legfontosabb, háborús bűnök miatt folytatott eljárás a II. világháború utáni nürnbergi perek óta. A pert 2005 októberében szeretnék lezárni a bírák - írja a BBC News.