Válságtanácskozást tart a francia kormány kedden délben, hogy megvitassák a két Irakban elrabolt francia újságíró sorsát. A két férfi életéért cserébe a francia fejkendőrendelet visszavonását követelik az emberrablók.

Forrás: [origo]
Az elrabolt újságírók

Válságtanácskozásra ülnek össze kedden fél tizenkettőkor a francia kormány érintett tárcavezetői Jean-Pierre Raffarin miniszterelnök vezetésével azt követően, hogy Irakban két francia újságíró elrablói 24 órával meghosszabbították ultimátumukat - közölték párizsi kormányilletékesek.

A Matignon Palotában, a francia kormányfő székhelyén megrendezendő ülésre Francois Fillon közoktatási, Michel Alliot-Marie védelmi, Dominique de Villepin belügy-, Renaud Donnedieu de Vabres kulturális és tájékoztatási miniszter, valamint Jean-Francois Copé kormányszóvivő hivatalos. A külügyminisztert, a túszok ügyében a közel-keleti térségben ingázó Michel Barnier-t kabinetfőnöke, Pierre Vimont képviseli.

Jacques Chirac köztársasági elnök az oroszországi Szocsiban tartózkodik, ahol a Vlagyimir Putyin orosz államfővel és Gerhard Schröder német kancellárral tárgyal kedden, majd délután visszatér Párizsba.

A Matignon Palota és a külügyminisztérium hétfő este óta - amikor a túszejtők bejelentették az ultimátum meghosszabbítását - elzárkózik minden nyilatkozattól. Az emberrablók újabb 24 órát adtak a francia kormánynak arra, hogy visszavonja rendeletét, amely megtiltja a muzulmán lányoknak a vallási hovatartozásukat jelző kendő viselését a francia iskolákban. Ha ezt Párizs nem teszi meg, kivégzik foglyaikat - közölték.

Nem sokkal a határidő kiterjesztése előtt a két túsz arra kérte Chirac elnököt, hogy engedjen a követelésnek, s vonassa vissza a rendeletet. A katari székhelyű al-Dzsazíra televízió által sugárzott felvételen az egyik újságíró, Christian Chesnot azt mondta, hogy ha Párizs nem teljesíti a követelést, az Iraki Iszlám Hadsereg nevű szervezet kivégzi őket. Társa, Georges Malbrunot a francia néphez fordult, felszólította, hogy életük védelmében az utcára vonulva követelje a rendelet visszavonását.

A felvétel alapján találgatni is nehéz, hol tartják fogva a franciákat - a két borostás arcú férfi egy szürke agyagfal előtt ülve beszélt, s a fejük fölött mindössze egy kis ablak látszott.