Ciprus figyelmezteti Ankarát

2004.09.01. 20:42

Nagyon nehéz lesz csatlakoznia Törökországnak az Európai Unióhoz, ha nem veszi fel a hivatalos kapcsolatokat Ciprussal, az EU tagállamával - figyelmeztette szerdán Ankarát Jorgosz Jakovu ciprusi külügyminiszter.

- Már a csatlakozási tárgyalások megkezdése is roppant nehézségekbe ütközhet Törökország számára, ha fenntartja ellenséges magatartását Ciprussal szemben - vélekedett nicosiai nyilatkozatában. Török kollégája, Abdullah Gül keddi nyilatkozatára reagált szavaival.

Gül azt mondta: a török kormány vizsgálja, milyen lépéseket kell tenni ahhoz, hogy Ciprust is belefoglalják ugyan a Törökország és az EU között létesítendő vámunióba, de ez ne jelentse egyúttal a ciprusi görög kormány hivatalos elismerését Ankara részéről. Törökország 1995-ben kötött megállapodást az Európai Unióval vámunió létrehozásáról.

Jakovu szerint Ankarának nemcsak nemzetközi jogi kötelezettségei miatt, hanem gyakorlati okokból is diplomáciai kapcsolatokat kell teremtenie Nicosiával. "Hogyan foglalhatnánk állást a Törökország csatlakozási szándékával kapcsolatban felvetődő kérdésekről, ha nincs Ankarában nagykövetségünk, amely a többi EU-tagállam diplomáciai képviseleteihez hasonlóan első kézből szerezhetne információkat?" - tette fel a kérdést újságírók előtt.

Törökország 1974-ben megszállta Ciprus északi részét, s azóta csapatokat állomásoztat a megosztott földközi-tengeri sziget északi, törökök lakta részén. Az Európai Unió egész Ciprusnak felajánlotta a csatlakozás lehetőségét, de feltételként szabta a megosztott szigetország újraegyesítését. Mivel ez nem sikerült, az európai integrációs szervezet csak a nemzetközileg elismert ciprusi görög államalakulatot fogadta be a 2004-es bővítés során.

KAPCSOLÓDÓ CIKK