Elejtik a vádat a feltételezett detroiti terroristák ellen

2004.09.01. 21:07

Eljárási hibákra hivatkozva a vádak elejtését kérte szerdán az illetékes bírótól az amerikai igazságügyi tárca három, terrorizmussal gyanúsított detroiti személy ügyében.

A három marokkói muzulmán letartóztatását közel három éve még a terrorizmus elleni harc nagy sikereként könyvelték el. A kínos ügy a lehető legrosszabbkor pattant ki az újraválasztásáért a terrorizmus elleni rendíthetetlen harc erélyes vezetőjeként kampányoló George Bush amerikai elnök számára, aki csütörtök esti beszédében fogadja el hivatalosan a Republikánus Párt elnökjelöltségét.

A három férfi kezén a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások után hat nappal kattant a bilincs, muzulmán bevándorlók százai körében végzett razziák során. A vád szerint "alvósejtet" alkottak, és a terroristák támogatására szőttek összeesküvést.

Abdel-Ilah Elmardoudi és Karim Koubriti a bíróság tavaly júliusi ítélete szerint összeeskövést szőtt az amerikai célpontok ellen merényleteket tervező terroristák támogatására, Ahmed Hannan pedig okirahamisítást követett el. Egy negyedik vádlottat felmentettek. Az illetékes kerületi bíró néhány hónappal később a vádlottakra nézve kedvező bizonyítékok, így a koronatanú szavahihetőségét megkérdőjelező bizonyítékok visszatartása miatt elrendelte az ügy felülvizsgálatát. A védelem szerint a vádak a koronatanú Youssef Hmimssa koholmányai. Hmimssa korábban egy fedél alatt élt a vádlottakkal.

Az igazságügy-minisztérium most készült emlékeztetője szerint az ügyészek a múlt évi per előtt számos, a vádlottakra nézve kedvező bizonyítékot elhallgattak az ügyvédek elől. A tárca ezért új per lefolytatását indítványozta, amelyben a három férfi ellen már csak okirat-hamisítás címén emelnek vádat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK