Habozik lépni az ENSZ Darfúrban

2004.09.01. 20:57

Habozik határozott lépéseket tenni az ENSZ Szudán ellen, miután lejárt az országnak adott harminc napos határidő. Korábban a világszervezet nemzetközi szankciókkal fenyegette meg Szudánt amennyiben az ország vezetése nem fékezi meg a Darfúr tartományban pusztító arab milicistákat. A darfúri felkelők és a szudáni kormányzat közti tárgyalások továbbra is eredménytelenek. Noha Szudán reményét fejezte ki, hogy az eddig elért eredményekért cserébe az ENSZ nem vezet be szanciókat, az USA kijelentette, keményen lobbizik majd a büntetőintézkedésekért, ha a menekültek sorsa nem fordul jobbra.

Bár a Darfúr ügyében Szudánnak adott határidő már két napja lejárt, az ENSZ még mindig habozik határozott lépéseket tenni Szudán megfenyítésére. A világszervezet harminc napot adott a szudáni kormánynak, hogy fékezze meg a Darfúr tartományban pusztító dzsandzsavíd milicistákat és tegye lehetővé a több mint egymillió menekült hazatérését.

Bár a szudáni kormány elért bizonyos eredményeket az arab milicisták a határidő lejárta után is Darfúrban vannak, a menekültek pedig nem térhettek haza. "Ezrek számára még az életben maradás is kétséges" - jellemezte a helyzetet Jan Egeland, az ENSZ segélyekkel foglalkozó koordinátora.

A nemzetközi közösség korábban szankciókkal fenyegette meg Szudánt, amennyiben Kartúm nem teljesíti a menekültek megmentését célzó ENSZ-követeléseket. Egyelőre azonban semmilyen lépést nem tettek annak érdekében, hogy erőszakkal kényszerítsék ki a szudáni kormányzattal a szükséges lépések megtételét.

Ugyanakkor tovább folynak a tárgyalások a szudáni kormányzat és a darfúri fegyveres ellenzék között a nigériai Abujában - írja CNN. A nigériai elnök Olusegun Obasanjo kijelentette, hogy az abujai béketárgyalások előmozdítása érdekében  már korábban levelet írt Omar Hassan al-Bashir szudáni elnöknek. Obasanjo arra kérte levelében Basír elnököt, biztosítsa, hogy a dzsandzsavídek többet ne támadjanak civilekre.

Az Abujában tartózkodó szudáni delegáció vezetője, Majzoub al-Khalifa reményét fejezte ki, hogy az ENSZ értékeli eddigi lépéseiket a válság megoldására, ezért nem vezetnek be szankciókat Szudán ellen. Jon Corzine New Jersey-i demokrata szenátor, aki hétfőn szudáni vezetőkkel és ENSZ diplomatákkal tárgyalt, arról számolt be hogy az Egyesült Államok keményen lép majd fel az ENSZ-ben ha Kartúm továbbra sem tesz semmit a válság megoldására.

A darfúri válság 2003-ban kezdődött,a miokr a központi kormányzattal elégedetlen darfúri feketék két ellenzéki szervezete fegyverkezni kezdett. Válaszul Kartúm a tartományba küldte az arabokból szerveződött Dzsandzsavíd milíciát, amely szabályos etnikai tisztogatást hajtott végre a térségben. A konfliktusban 30-50 000 ember vesztette életét, több mint egymillióan pedig elmenekültek otthonaikból. A tartomány menekülttáboraiban embertelen körülmények uralkodnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK