Kadhafi pénzzel javítaná országa megítélését

2004.09.01. 3:40

Moammer el-Kadhafi líbiai államfő az arab vezetők közül elsőként kártérítést ígért az otthonaikból elűzött zsidóknak kedden. Líbia decemberben jelentette be nukleáris programjai leállítását, ami az Egyesült Államok szankcióinak enyhítéséhez vezetett.

Minden zsidónak, akit megfosztottak otthonától, vissza kell azt nyernie, vagy kártérítést kell kapnia, feltéve, hogy nem vette el egy Palesztinában élő palesztin otthonát - jelentette ki Kadhafi a szülővárosában, Szirtben tartott ünnepségen, ahol a hatalomra jutásához vezető vértelen puccs 35. évfordulójáról tartottak megemlékezést.

Az egymást követő izraeli-arab háborúk után több ezer zsidót fosztottak meg otthonától az arab államokban, köztük Líbiában, s az arab vezetők mindeddig figyelmen kívül hagyták az elvesztett javaikért kárpótlást igénylő zsidók követeléseit. Hogy Líbiából hány zsidót űztek el, s ők mekkora kártérítésre tartanak igényt, arra vonatkozóan még becslések sincsenek.

Gesztusával Kadhafi megfigyelők szerint tovább akarja javítani az országáról kialakult képet, amelynek sokat használt a líbiai nukleáris programok beszüntetéséről szóló decemberi tripoli bejelentés. Azt követően az Egyesült Államok például enyhített gazdasági szankcióin és felújította diplomáciai kapcsolatait Líbiával, ám a kétoldalú viszony teljes normalizálása még nem történt meg. Ezért is mondhatta azt a szirti nagygyűlésen az államfő, hogy tovább kell erősíteni a Líbiáról, mint békeszerető, a világgal együttműködésre törekvő államról kialakult új képet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK