Kilenc halottja van már az iskolai túszejtésnek

2004.09.01. 9:14

Szerda reggel körülbelül 250 embert - köztük 200 gyereket - fogtak el terroristák Oroszország Csecsenföldhöz közeli részén, Észak-Oszétiában. Nyolc civil és egy támadó életét vesztette. A túszejtők a tornateremben gyűjtötték össze foglyaikat. A túszejtők, akik aláaknázták az épület bejáratait, egyelőre nem hajlandók tárgyalni, és a gyerekek kivégzésével fenyegetnek. Legfőbb követelésük, hogy Ingusföldön elfogott társaikat szabadon eresszék és vonják ki az orosz hadsereget Csecsenföldről. Eközben a kedd esti metrórobbantás nyomán újabb merényletektől tartanak Moszkvában, ahol szerdán több bombariadó is volt.

Körülbelül 250 embert, köztük kétszáz iskolást ejtettek túszul szerdán az Oroszországhoz tartozó Észak-Oszétiában ismeretlen fegyveresek. Az iskola elfoglalásakor egy civil és egy túszejtő életét vesztette. Néhány órával később hét sebesült civil is belehalt sérüléseibe, melyet a támadáskor történt tűzharcban szereztek. Az ellentmondó információk miatt nem lehet pontosan tudni, hogy hány embert fogtak el a különböző források 120 és 400 közé teszi a túszok számát.

A terroristák közölték: ha megtámadják őket, akkor minden elesett társukért ötven, minden megsebesültért pedig 20 gyereknek kell meghalnia.

A támadást a tanévkezdet első napján hajtották végre, a köztársaság közigazgatási székhelyétől, Vlagyikavkaztól nem messze lévő Beszlan első számú iskolájában, a tanévnyitó ünnepség alatt. A gyermek túszokon kívül körülbelül negyven felnőtt (tanárok és szülők) is fogságba esett. A túszejtők magyar idő szerint kora délután 15 gyereket elengedtek. Később az orosz hatóságok közölték, hogy a gyerekeket nem elengedték, hanem megszöktek.

Az Alekszandr Dzaszohov északoszét elnök a helyszínen van, mert korábban a terroristák azt mondták, hogy csak vele hajlandóak tárgyalni. Eddig azonban nem álltak szóba vele sem. A fegyveresek két videokazettát is átadtak az épületet körülvevő operatív egységeknek. Az egyiken az épület elfoglalását rögzítették, a másikon követeléseiket közlik. Ezek közül a legfontosabb, hogy engedjék szabadon a június 22-re virradóra Ingusföldön elkövetett merényletek miatt őrizetbe vett társaikat. Másik követelésük, hogy vonják ki az orosz hadsereget Csecsenföldről. Délután egy cetlin egy mobilszámot küldtek az orosz hatóságoknak a túszejtők, de a hozzá tartozó telefon ki van kapcsolva. A túszejtők nem engedték be az iskolába az orosz hatóságok által felajánlott élelmiszert és ivóvizet sem. Az iskola mellett egy mozgó katonai kórházat állítottak fel az orosz katonák.

A BBC News jeletése szerint legalább 17 fegyveres - köztük több, testére szerelt bombákat viselő nő - támadta meg az iskolát. Az MTI ugyanakkor sikeresen megszökött diákok elmondása alapján 20-25 fegyveresről adott hírt. A jelentések szerint a támadók zárt teherautón érkeztek, és a tornateremben terelték össze foglyaikat, és állítólag aknákat raktak le az iskola valamennyi bejáratánál, és az épület felrobbantásával fenyegetőznek. Szemtanúk szerint az ablakokba gyerekeket állítottak, hogy megakadályozzák az ostromot. Állítólag ötven gyereknek sikerült kiszöknie az épületből. A támadáskor javában zajlott az évnyitó ünnepély, amikor a zenés ceremóniát a terroristák levegőbe leadott sorozata szakította meg.

Fotó: EPA
Különleges egységek vették körül az épületet

A túszejtő akció miatt Ororszország kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali összehívását.

A túszejtés csak fokozza a feszültséget Oroszországban, ahol kedd este egy öngyikos merénylő robbantotta fel magát egy moszkvai metróállomásnál. A merényletben tizenegy ember meghalt és körülbelül ötvenen megsebesültek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök - aki az észak-oszétiai túszejtés hírére Szocsiból sebtében visszatért Moszkvába, s haladéktalanul összeült a biztonságért felelős szervek irányítóival - megismételte: a terroristákkal "harcolunk, börtönbe zárjuk, elpusztítjuk őket".

A Moszkva-barát csecsen kormány miniszterelnök-helyettese úgy tudja, hogy a túszejtők között a csecsen szakadárok mellett harcoló külföldiek is vannak. Razman Kadirov kijelentette, hogy nincs ok tárgyalni a terroristákkal, mert azoknak a pokolban van a helyük. 

Észak-Oszétia a szintén Oroszországhoz tartozó, gerillaháború dúlta Csecsenföld és a Grúziától elszakadt (Tbiliszi által visszacsatolni kívánt, de Moszkva által pártfogolt) Dél-Oszétia között fekszik.

Aszlan Maszhadov, az oroszok ellen harcoló csecsen csapatok vezetője szóvivőjével azt üzente, hogy nincs köze a túszejtéshez.

A túszejtés miatt több utat lezártak a Kaukázusban, és az orosz-grúz határon sem lehet átmenni. Az orosz hadsereg szerint a lezárások azért kellenek, hogy ne kaphassanak erősítést a túszejtők. Megerősítették országszerte az atomerőművek védelmét is.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK