Kilenc halottja van már az iskolai túszejtésnek

2004.09.01. 9:14

Legalább ötvenegy ember megsérült, valamint tizenegy ember, köztük egy gyerek, meghalt abban a moszkvai robbantásban, amit egy öngyilkos merénylőnő követett el kedd este a Rizsszkaja (Rigai) metróállomás mellett, ami jelenleg is le van zárva. A robbantásnak állítólag köze van ahhoz a csoporthoz, akik az egy héttel ezelőtt két Tupoljev-gépet robbantottak fel.

A szakértők megállapították, hogy a terroristanő két kilogramm TNT-nek megfelelő robbanóanyagot használt, amit szemtanúk szerint a metróállomásra akart bevinni, de az állomáson tartózkodó rendőrök jelenléte miatt visszafordult, és az állomás mellett robantotta fel magát. A robbantásban kilenc ember meghalt, és ötvenegy ember megsérült.

Az orvosok szerda hajnalban még tucatnyi súlyosan sérült ember életéért küzdöttek a még kórházban ápolt negyvenkilenc közül.

A moszkvai merényletet ugyanaz az iszlám szélsőséges csoport vállalta magára, mint amelyik a két Tupoljev-gép egy héttel ezelőtti egyidejű felrobbantását. Az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő Isztambuli Brigádok internetes nyilatkozata szerint céljuk a "csecsenföldi muszlimok támogatása". Egy orosz hadseregtábornok azt nyilatkozta szerda délután, hogy a repülőgépekre már indulás előtt felvitték a robbanószerkezetet, a repülőtér alkalmazottainak segítségével. A merénylők csak működésbe hozták a bombákat, állítja Vlagyimir Mihajlov.

További merénylettől tartanak

Több orosz hírügynökség úgy értesült a nyomozók köréből, hogy megtalálták a merénylőnő fejét, és nem kizárt, hogy Roza Nagajeváról van szó, aki a harmadik lehetett a négy csecsen terroristanőből álló csoportból.

A média feltételezései szerint a csoporthoz tartozhatott Roza nővére, Amanat Nagajeva, az a feltételezett csecsen terroristanő, aki a Tula mellett lezuhant Tu-134-es repülőgépet felrobbantotta, Szacita Dzsebirhanova, aki a Rosztov mellett lezuhant Tu-154-es elleni robbantásos merényletet követtet el, valamint Marjam Taburova, aki viszont még újabb merényletre készülhet. A két repülőgép-robbantás kilencven ember életét követelte.

Bombariadók Moszkva-szerte

Szerda reggel kiürítették a moszkvai Kurszkij (Kurszki) pályaudvar egy részét, miután egy névtelen telefonáló azt közölte, hogy ott pokolgépet helyeztek el. A riasztás utóbb tévesnek bizonyult.

Bombariadó miatt kiürítették azt a huszonnégy szintes moszkvai épületet is, ahol a csecsen köztársaság képviselete van. A ház aláaknázásáról szóló névtelen bejelentés azonban csak vaklárma volt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK