Kilenc halottja van már az iskolai túszejtésnek

2004.09.01. 9:14

A túszejtők Inguslföldön elfogott társaik szabadon bocsátását követelik, akik részt vettek a júniusi támadássorozatban. A csecsen gerillák akkor az ország több kiemelt célpontja ellen indítottak támadást, összesen 94 ember vesztette életét, és 120-an megsebesültek a harcokban.

Az újabban fellángolt erőszak - két orosz repülőgép múlt heti felrobbantása, a keddi moszkvai merénylet és a szerdai túszejtés - feltehetően összefügg azzal is, hogy a hétvégén elnökválasztást tartottak Csecsenföldön, amelyet a Moszkva által támogatott és elszakadásellenes jelölt, Alu Alhanov nyert. Ellenfelei és nemzetközi megfigyelők is az eredmények meghamisításáról beszéltek, ám Alhanov beiktatásához ragaszkodnak az oroszok. Az előző csecsen elnököt, az ugyancsak oroszbarát és ugyancsak vitatott körülmányek között megválasztott Ahmad Kadirovot májusban meggyilkolták egy stadionba rejtett pokolgéppel.

A szélsőséges csecsen fegyveresek orosz érdekeltségek elleni gerillatámadásokkal és terrorizmussal igyekeznek elérni Csecsenföld függetlenségét. A területet 1999-ben szálltak meg újra az orosz erők, miután az 1994-96 között folyó véres háború utáni rövid békés időszak után sem rendeződött a helyzet. Az oroszoknak azonban - hiába a 2003-as alkotmány, és az oroszbarát elnökök megválasztása - azóta sem sikerült úrrá lenniük a hegyekbe húzódott gerillák támadásain és az Oroszország-szerte elkövetett merényleteken. 2003-ban több mint kétszáz ember halt meg Oroszországban olyan merényletben, melyet a hatóságok szerint csecsen szakadárok követtek el. A katonai veszteségek Csecsenföldön ennél is magasabbak voltak.

A csecsen háborúban kezdettől rendszeresek az emberrablások is, még a kilencvenes években két magyar állampolgár is hónapokig fogságban volt Csecsenföldön. Korábban kórházakban és egy moszkvai színházban is több száz túszt ejtettek csecsen fegyveresek. A 2002-es moszkvai színházi túszdrámának orosz kommandósok vetettek véget. Annak a támadásnak 129 halálos áldozata volt. Idén két repülőgépet és két metrómegállót robbantottak már fel terroristák Moszkvában. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK