Elengedték azt a hét külföldi teherautósofőrt szerdán Irakban, akiket több mint egy hónappal ezelőtt raboltak el iszlám szélsőségesek. Rajtuk kívül visszanyerte szabadságát egy török túsz is.

A három indiai, három kenyai és egy egyiptomi teherautósofőrt - a Bagdadtól mintegy ötven kilométerre nyugatra fekvő Fallúdzsa városban engedték szabadon. Az emberrablók közleményükben azzal indokolták lépésüket, hogy követeléseik teljesültek, és a sofőröket alkalmazó - amerikaiaknak szállító - kuvaiti fuvarozó vállalat (KGL) beszünteti iraki tevékenységét.

"A KGL megnyerte a harcot" - közölte Rana Abu Zaineh, a kuvaiti fuvarozó vállalat szóvivője a CNN-nek. A túszok elengedéséről először az al-Arabíja dubai székhelyű műholdas arab televízió számolt be, s egy egyiptomi hírügynökség újságírója is látta a kiszabadult férfiakat.

A KGL előzőleg előbb cáfolta, hogy alkalmazottai visszanyerték volna szabadságukat. A kuvaiti vállalat szóvivője később megerősítette a hírt, és tudatta, hogy a sofőrök Kuvaitba utaznak. A szóvivő elmondta, hogy az egyiptomi, indiai és kuvaiti hatóságok segítségével sikerült kiszabadítani a túszokat. Ahmed Abul Geit egyiptomi külügyminiszter Kairóban szintén megerősítette, hogy az egyiptomi sofőr ismét szabad - tudósít a CNN.

"Viszonylag nyugodt körülmények között tudtunk tárgyalni a túszejtőkkel a túszok elengedéséről" - közölte a kuvaiti fuvarozó vállalat szóvivője.
A szóvivő elmondta, hogy az iraki titkos iszlám hadsereg már többször ejtett túszokat Irakban. Ez alkalommal képesek voltak őket meggyőzni arról, hogy a túszul ejtett ártatlan embereknek semmi közük nincs az Irakban történő eseményekhez.

A hét sofőrt július 21-én rabolták el a magát Fekete Zászló Hordozóinak nevező iszlámista csoport tagjai, akik túszaik kivégzésével fenyegetőzve a kuvaiti vállalat Irakból történő kivonulását követelték. Az ennek teljesítésére szabott határidőt a túszejtők többször meghosszabbították, és követeléseiket is folyamatosan módosították. Az NTV török hírtelevízió jelentése szerint szerdán kiszabadult egy török túsz is - szintén teherautósofőr -, akit augusztus 7-én rabolt el egy fegyveres csoport Irakban.