Negyvenkilenc áldozatot szállítottak kórházba Moszkvában

2004.09.01. 2:11

Negyvenkilenc embert, köztük nyolc gyereket szállítottak kórházba Moszkvában a kedd este elkövetett robbantásos merénylet után, amelyben a merénylővel együtt tízen haltak meg. A 400 gramm trotilnak megfelelő mennyiségű robbanóanyag töréseket, repesz- és égési sérüléseket okozott az áldozatoknak.

Az orosz ügyészség, belügyminisztérium és szövetségi biztonsági szolgálat képviselőiből álló operatív csoport irányításával nagy erőkkel indult meg a merénylet körülményeinek feltárását szolgáló nyomozás. A gépkocsiba rejtett pokolgép kezdeti verzióját elvetették, s a vizsgálatot végzők abból indulnak ki, hogy a robbantást egy öngyilkos merénylőnő hajtotta végre. Jelenleg azokat igyekeznek fellelni, akiknek közük lehet a terrorcselekményhez, segítették az egyelőre ismeretlen személyazonosságú merénylőt.

A szakértők annyit már megállapítottak, hogy a terrorista nagyon nagy mennyiségű robbanóanyagot használt, többet, mint azok a csecsen nők, akik korábban több öngyilkos merényletet is elkövettek az orosz fővárosban. Lehetséges, hogy a merénylőről képet is sikerül kapni, mivel a robbanás idején működtek a szomszédos Kresztovszkij áruház biztonsági rendszerének a környéket pásztázó videokamerái.

KAPCSOLÓDÓ CIKK