Nepál: Zavargás és kijárási tilalom a megölt túszok miatt

2004.09.01. 11:42

Kijárási tilalmat rendeltek el Katmanduban szerdán, miután a nepáli fővárosban súlyos zavargások törtek ki válaszul arra, hogy az előző nap egy szélsőséges egy iraki csoport bejelentette: emberei kivégeztek 12 nepáli túszt. A tüntetők felgyújtották a főváros legnagyobb mecsetjét.

A  himalájai királyság belügyminisztériuma azzal indokolta a kijárási tilalom bevezetését, hogy a tüntetők veszélyeztetik a közrendet és akadályozzák a közlekedést. A rendelkezés megtilt mindenféle mozgást a 1,5 millió lakosú városban.

Katmanduban a reggeli órákban feldühödött emberek ezrei vonultak az utcákra. Felgyújtották a főváros legnagyobb mecsetét, miután a Dzsáma Maszjid nevű kegyhely épületéből kidobálták a bútorokat és az egyéb berendezési tárgyakat. A rohamrendőrök gumibotokkal igyekeztek feloszlatni a tömeget. A mecset 300 méterre van a nepáli királyi palotától Katmandu központjában.

Lángba borításával egy időben a város több pontján zajlottak tüntetések. A felvonulók élesen bírálták a kormányt, mert szerintük az nem tett meg mindent a foglyok kiszabadítása érdekében. A tömeg épületekre zúdított kőzáport, ablakokat tört be, és a fontosabb útkereszteződésekben gumiabroncsokat égetett. A tiltakozók kifosztották a Quatar Airways légitársaság helyi irodáját is.

A nepáli munkások kivégzését az al-Kaida terrorhálózathoz közel állónak tekintett Anszár asz-Szunna radikális csoport jelentette be internetes közleményében. A dokumentumot ismertető honlapon olyan videofelvételt is közzétettek, amelyen látható, amint egy álarcos férfi elvágja a földön heverő egyik, bekötött szemű túsz torkát. Egy másik felvétel pedig azt mutatta be, hogy egy fegyveres tarkón lövi a másik tizenegy túszt.

A túszejtők az internetes honlapon megjelent közleményükben azzal vádolták a nepáliakat, akik egy Irakban tevékenykedő jordániai cég alkalmazásában dolgoztak, hogy a muzulmánok elleni harc végett érkeztek Irakba, illetve "a zsidókat és a keresztényeket szolgálták".

KAPCSOLÓDÓ CIKK