Schwarzenegger az amerikai álmot köszönte Bushnak

2004.09.01. 8:38

Arnold Schwazenegger és Laura Bush felszólalása volt a republikánus elnökjelölő nagygyűlés keddi napjának csúcspontja. A színészből lett kormányzó arról beszélt, hogy Bush segítette őt, hogy megvalósítsa az amerikai álmot, míg az elnök felesége és lányai férje emberibb oldalát igyekeztek kihangsúlyozni. Közben több száz Bush-ellenes tüntetőt vett őrizetbe a New York-i rendőrség, akik a forgalmat zavarták és kifütyülték a republikánus küldötteket.

George Bush amerikai elnök újraválasztása mellett érvelt Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó kedd este, a Republikánus Párt New York-i jelöltállító konvenciójának második napján. Az ausztriai születésű, színészből lett politikus saját életéről szólva bámulatosnak, amerikai álomnak nevezte, hogy az egykori osztrák fiúból Kalifornia kormányzója lehetett és a Madison Square Gardenben az Egyesült Államok elnökét támogató beszédet mondhat.

Szerinte Bush elnök keményen dolgozott, hogy az amerikai álmot mindenki számára megőrizzék, ezért kell újabb négy éves megbízatást kapnia. Mint közölte, az elnök állhatatosságának és erélyes vezetésének köszönhető, hogy az Egyesült Államok biztonságosabb hely lett. "Büszke vagyok, hogy Abraham Lincoln, Teddy Roosevelt, Ronald Reagan és George Bush pártjához tartozom" - mondta Schwarzenegger nagy sikert aratott beszédével.

Schwarzenegger az egyik legliberálisabb a republikánus párt vezető személységei között, aki sok olyan szavazót állíthat Bush mellé, aki még bizonytalanok abban, hogy melyik elnökjelöltre voksoljanak. Néhány államban, ahol a verseny szorosnak ígérkezik, pár ezer szavazat is számíthat. A kaliforniai kormányzó most azt üzente a bizonytalankodóknak, hogy a belpolitikai nézeteltérések nem számítanak, hanem olyan embert kell megválasztani, aki fel tudja venni a harcot a terrorizmussal és ez az ember George Bush elnök.

A színészből lett kormányzón kívül Laura Bush, az elnök felségének felszólalása volt a másik csúcspontja a republikánus küldöttek keddi ülésének. Laura Bush férje erejéről és meggyőződéséről beszélt, de igyekezett enyhíteni a Bushról kialakult képet. Elmesélte milyen volt, amikor ura  a Fehér Ház gyepén sétált "küzdve azzal a gyötrő kérdéssel", hogy indítson-e háborút Irak ellen.

Bush lányai ugyancsak feltűntek a szónoki emelvényen, és pár perces vicces felszólalással igyekeztek az elnök emberibb oldalára felhívni a figyelmet: Barbara és Jenna konferálták fel apjukat, aki televízión keresztül jelentkezett be Pennsylvaniából, hogy felkonferálja feleségét.

Kedden felszólalt a párt két prominens fekete politikusa, Rod Paige oktatási miniszter és Michael Steele, Maryland állam kormányzó-helyettese is. A konvenció küldötteinek a 89 százaléka fehér, 7 százaléka latin-amerikai, 6 százaléka pedig fekete. (A Demokrata Párt július végi bostoni konvencióján a fehér küldöttek aránya 68 százalék, a latin-amerikaiaké 12, a feketéké pedig 18 százalék volt.)

A New York-i rendőrség szerdára virradóra 260 tüntetőt vett őrizetbe, azok közül, akik a republikánus nagygyűlés és Bush elnök ellen tiltakoztak New York utcáin. A tüntetők ugyanis kisebb csoportokban polgári engedetlenségből több helyen is akadályozták a forgalmat, és kifütyülték a gyűlésre igyekvő republikánus küldötteket.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK