Az ENSZ Biztonsági Tanácsa orosz kérésre összehívott - közép-európai idő szerint szerda késő esti - ülésén a leghatározottabban elítélte nemcsak a szerdai észak-oszétiai túszejtést, hanem az utóbbi másfél hétben Oroszországban végrehajtott többi terrortámadást is.

A BT nyilatkozatban követelte, hogy a támadók azonnal és feltétel nélkül engedjék szabadon az észak-oszétiai Beszlan egyik iskolájában fogva tartott mintegy háromszáz gyereket és felnőttet. A testület minden államot felszólított arra, hogy működjön együtt az orosz hatóságokkal, segítsen abban, hogy a terrorista támadások - a szerdain kívül a múlt heti repülőgéprobbantások és a keddi moszkvai pokolgépes merénylet - végrehajtói, szervezői és pénzelői megbűnhődjenek tetteikért.

Bármilyen terrorcselekmény igazolhatatlan bűntett, függetlenül attól, hogy miért, hol és ki hajtja végre - szögezte le a Biztonsági Tanács, amelynek összehívása megfigyelők által szokatlannak minősített orosz kérés eredménye volt. Moszkva ugyanis eddig mereven ragaszkodott ahhoz, hogy csecsenföldi háborúja - annak összes folyományával együtt - belügy, amelyet egyedül kezel.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár csütörtök hajnalban ugyancsak nyilatkozatban ítélte el az észak-oszétiai túszejtést, s a gyerekek, szüleik és tanáraik azonnali elengedésére szólított fel.