Irakban ismeretlen személyek legalább harmincszor rálőttek a cseh nagykövet autójára. A merényletet a kocsiban ülő testőrök épbőrrel megúszták. A nagykövet a súlyos eset miatt szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezet be.

Szinte teljesen szétlőtték ismeretlen tettesek szerdán Bagdadban a cseh nagykövet gépkocsiját. A páncélozott Toyota Land Cruiser terepjárót több mint harminc golyó érte. A kocsiban a támadás ideje alatt a nagykövet két testőre tartózkodott, ám sértetlenül megúszták a merényletet.

Martin Klepetko nagykövet, aki a hét eleje óta egy diplomáciai értekezleten Prágában tartózkodik, megerősítette, hogy ez volt a legnagyobb támadás cseh diplomaták ellen, amely a háború kezdete óta Bagdadban történt.

Klepetko szerint egyelőre nehéz megmondani, hogy a támadás kimondottan Csehország ellen irányult. A nagykövet az eset kapcsán azt is elmondta, hogy tovább szigorítják a már amúgy is kemény biztonsági intézkedéseket, valamint a nagyköveti rezidenciát is a követség védett székhelyére teszik át.

A Bagdadban lévő cseh diplomáciai képviselet védelmét jelenleg cseh katonák látják el helyi őrökkel együttműködve. Tavaly ősszel több tüntetés volt a nagykövetség, illetve az akkoriban Bászrában működő cseh tábori kórház ellen, mert helyi vallási vezetők szerint a csehek néhány esetben megsértették az iszlám vallást.