Titokban uránt dúsított Dél-Korea

2004.09.02. 18:01

Dél-Korea beismerte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ), hogy dél-koreai tudósok kis mennyiségben ugyan, de dúsítottak uránt. Szöul több évig titokban tartotta az ügyet. A tudósok elmondták, hogy a kormány nyomására végeztek kísérletet atombomba építésére is alkalmas urán dúsítására. Szöul a titkos atomkísérletek nyilvánosságra hozatalával az atomsorompó szerződés iránti elkötelezettségét igyekszik bizonyítani.

A Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség (NAÜ) vizsgálatot végez a négy évvel ezelőtt, titokban végrehajtott dél-koreai urándúsítási kísérlet ügyében - közölte csütörtökön a dél-koreai tudomány- és technológiaügyi minisztérium. A NAÜ ellenőrei a múlt vasárnap érkeztek a kelet-ázsiai országba, és várhatóan egy héten át folytatnak vizsgálódást az ország nukleáris létesítményeiben, majd ezek után az eredményekről az amerikai kormányzati ügynökségnek számolnak be.

Egy, a NAÜ-höz közel álló, Bécsbe akkreditált nyugati diplomata csütörtökön újságíróknak elmondta, hogy tudomása szerint a dél-koreai dúsítás csaknem elérte azt a fokot, amelytől az urán már atomfegyverbe is használható.

Dél-Korea kormánya a múlt hónapban terjesztett be egy jelentést atomprogramjáról a bécsi székhelyű NAÜ-nek, fölfedve a 2000 elején lezajlott dúsítási kísérlet titkát. Azt állította, hogy mindössze egyetlen ilyen kísérlet történt; tudósok kis csoportja a kormány kezdeményezésére próbálkozott vele egy kísérleti laboratóriumban.

Szöul - saját magyarázata szerint - azért éppen most lebbentette fel a fátylat a titokról, mert februárban aláírt a NAÜ-vel egy új megállapodást, amelynek értelmében a dél-koreai kormány azt is köteles jelenteni, ami az ország nukleáris kísérleti központjaiban történik, illetve történt.

A tudomány- és technológiaügyi minisztérium szerint a titok felfedése is azt mutatja, hogy mennyire elkötelezett Dél-Korea az atomfegyverek elterjedését meggátolni hivatott atomsorompó-szerződés iránt. A minisztérium megígérte a dél-koreai kormány nevében, hogy Szöul megteszi a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy hasonló kísérlet ne ismétlődhessen meg. Dél-Korea egyébként az Egyesült Államok nyomására 1970-ben hivatalosan felhagyott nukleáris fegyverkezési programjával - írja a BBC News.

Az atomsorompó-szerződés nem tiltja ugyan, hogy atomerőművek reaktorainak fűtőanyagául bármely ország uránt dúsítson, de csak a polgári használathoz szükséges mértékig. Minden ilyen irányú tevékenységet azonnal be kell jelenteni a NAÜ-nek, és lehetővé kell tenni, hogy az ENSZ erre szakosított szervének ellenőrei bármikor vizsgálatot végezhessenek az urándúsító létesítményekben.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK