Szaddám pártjának volt tagjaira támadtak ismeretlen fegyveresek Baakúba városban szombat hajnalban, egy helyi pártvezetőt megöltek. Moszul közelében az amerikai erők és a felkelők csaptak össze, legkevesebb nyolcan meghaltak. Korábban hajnalban ismeretlen szabotőrök felrobbantottak egy olajvezetéket Irak déli részén.

Szombatra virradóan ismeretlen fegyveresek a megbuktatott diktátor pártjának volt tagjaira támadtak a fővárostól mintegy hatvan kilométerre északra fekvő Baakúba városban. A támadók egy volt helyi pártvezetőt megöltek, egy volt katonatisztet megsebesítettek és egy harmadik személyt elhurcoltak.

Heves harcok robbantak ki az amerikai erők és a felkelők között Moszul közelében is. Hivatalos közlés szerint a harcoknak legkevesebb nyolc halálos áldozata van és mintegy negyvenen megsebesültek - írja a BBC. A sebesültek között nők és gyerekek is vannak. Két amerikai katona is megsérült, helikopterüket valószínűleg találat érte.

Hajnalban korábban ismeretlenek felrobbantottak egy olajvezetéket Irak déli részén, Bászra városától mintegy harminc kilométerre. A robbanás után tűz ütött ki. A South Oil Co. nevű társaság magukat megnevezni nem akaró illetékesei elmondták, hogy a szabotázs miatt el kellett zárni a vezetéket, amely napi 15 ezer hordó nyersolajat szállít.