Markó Béla az RMDSZ elnökjelöltje

2004.09.04. 13:12

Markó Bélát, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetőjét választották a szövetség jelöltjének a romániai elnökválasztásra. Eckstein-Kovács Péter és Tokay Gyögy szombaton visszalépett Markó javára.

Az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának szombaton Marosvásárhelyen tartott ülésén a jelenlévők 109 szavazattal 5 ellenében döntöttek úgy, hogy Markó Bélát indítják a november 28-i romániai elnökválasztáson.

Az elmúlt napokban tucatnyi név szerepelt a lehetséges jelöltek sorában, szombaton azonban már csak hármat terjesztettek elő hivatalosan. Az RMDSZ Kolozs megyei szervezete Eckstein-Kovács Péter szenátort, az Arad megyei Tokay Gyögy szenátort, a Maros megyei pedig Markó Bélát javasolta. Eckstein-Kovács és Tokay visszalépett Markó javára.

Markó Béla kifejtette: azért fontos, hogy a szövetségnek saját államfőjelöltje van, mert így hatékonyabban tudja közvetíteni az RMDSZ álláspontját a romániai magyarság felé. Markó olyan román társadalom felépítése mellett foglalt állást, amelyben a különböző nemzeti csoportok, etnikumok együttlétének és különlétének egyaránt adottak a feltételei.