Tony Blair ellen tervezett merényletet két éve az észak-oszétiai iskolai túszejtés szervezőjének tartott csecsen gerillavezér, Samil Bászájev, aki továbbra sem mondott le nagy-britanniai merényletek végrehajtásáról - írta a Sunday Express. Bászájev 2002-ben, az uralkodó trónra lépésének 50. évfordulójára rendezett aranyjubileumi rendezvénysorozaton csapott volna le. A lap által idézett brit illetékesek szerint továbbra is számítani kell brit célpontok elleni csecsen terrortámadásokra.

A brit kormányfő ellen tervezett merényletet két éve az észak-oszétiai iskolai túszejtés szervezőjének tartott csecsen gerillavezér, Samil Bászájev, aki továbbra sem mondott le nagy-britanniai merényletek végrehajtásáról - írta a Sunday Express. A lapnak név nélkül idézett brit biztonsági illetékesek azt mondták, hogy akkori értesülések szerint Bászájev 2002-ben, az uralkodó trónra lépésének 50. évfordulójára rendezett aranyjubileumi rendezvénysorozaton csapott volna le.

A nyilatkozó illetékesek szerint a 2002. júniusi ünnepségeken a merénylettervről beérkezett "hiteles" információk miatt rendkívüli mértékben megerősítették a biztonsági készültséget, sőt csaknem olyan döntés született, hogy Tony Blair nem vesz részt a nyilvános rendezvényeken, melyeken 1 millió alattvaló ünnepelte az uralkodói jubileumot. Az MI6, a brit külső hírszerzés 2002 elején vette hírét a Blair ellen készülő csecsen támadásnak, és ezután szoros együttműködés kezdődött az MI6 és az orosz biztonsági szolgálat között - áll a Sunday Expressben.

A lap által idézett brit illetékesek szerint továbbra is számítani kell brit célpontok elleni csecsen terrortámadásokra. A szakértők egyike azt mondta, hogy minden olyan intézmény veszélyeztetett, amelynek orosz kapcsolatai vannak, és a biztonságiak máris a lehetséges célpontok között tartanak nyilván egy iskolát, amelyben különösen sok gazdag orosz taníttatja gyermekét. Az illető hozzátette: az iraki háborúban a brit erők számos csecsen fegyverest találtak a Szaddám Huszen volt iraki elnök erői mellett harcoló külföldi fanatikusok között.

A News of the Worldnek, a legnagyobb vasárnapi brit tömeglapnak a beszláni túszdráma túlélői a helyszínen azt mondták, hogy a gyerekek közül sok a második nap végére már eszméletlen volt az éhségtől és a szomjúságtól, és szinte mindenki kénytelen volt a saját vizeletét inni. Az egyik volt túsz elmondta a brit lapnak, hogy a túszejtők a legerősebb, legjobb állapotban lévő férfiak közül többet felvittek az emeletre, utána lövések hangzottak. A túlélő szerint valószínűleg kivégezték őket, bár a terroristák azt mondták, hogy az orosz katonák lőtték le őket kívülről.
   
A The Sunday Times helyszíni tudósítása szerint a túszok felfegyverzett hozzátartozói már az első naptól fogva rendre belőttek az iskolába, annak ellenére, hogy a túszejtők minden csecsen sebesültért 20 foglyuk kivégzésével fenyegetőztek. A lapnak orosz katonai illetékesek elismerték, hogy a legnagyobb hibák egyike az volt, hogy az iskola közelébe engedték a túszok felfegyverzett rokonait, akik szintén az iskola felé nyomultak, amikor a roham elkezdődött, akadályozva a terroristák kézre kerítését. A The Sunday Times úgy tudja, hogy az Alfa különleges terrorellenes egység egy 30 fős osztaga már csütörtök reggel utasítást kapott az iskola megrohamozásának előkészítésére, jóllehet a belbiztonsági szolgálat vezetője nyilvánosan kizárta a fegyveres beavatkozást.