A News of the World című angol lap beszámolója szerint a csecsen terroristák késekkel szurkálták és megerőszakolták a beszlani iskolában fogva tartott gyerekeket. Az újság orosz orvosok beszámolóira hivatkozva írja, hogy a túlélő gyerekeken szúrt sebeket találtak. A News of the World szerint szemtanúk arról is beszámoltak, hogy a csecsen terroristák megerőszakoltak 14-15 éves lányokat.

A News of the World beszámolója szerint a csecsen terroristák késekkel szurkálták és megerőszakolták a fogva tartott gyerekeket. Az újság orosz orvosok beszámolóira hivatkozva írja, hogy a túlélő gyerekeken szúrt sebeket találtak, néhányuknak kiszúrták a szemét. A cikk Alexander Nekrasow, orosz kormányzati tanácsadót idézi, aki elmondta, hogy többek között egy 18 hónapos gyereken találtak szúrt sebeket. A News of the World szerint szemtanúk arról is beszámoltak, hogy a csecsen terroristák megerőszakoltak 14-15 éves lányokat.

A lap beszámol arról is, hogy a túszejtést már nyáron előkészítették, amikor nagy mennyiségű fegyvert, lőszert és robbanóanyagot halmoztak fel a terroristák a beszlani iskola épületében, ahol építkezés folyt. A News of the World orosz forrásokra hivatkozva állítja, hogy a túszejtők között tíz arab volt.

A csecsen terroristák szerdán törtek be a beszlani iskolába, ahol a gyerekekkel együtt szülők és tanárok készültek az évnyitóra. A Csecsenföld függetlenségét követelő túszejtők által elfoglalt iskolába pénteken dél körül törtek be az orosz fegyveresek. A hivatalos közlések szerint nem terveztek fegyveres akciót, az iskolában meginduló robbanások hallatán törtek be az épületbe. A tornaterem egyik fala leomlott, teteje beszakadt. A túszok elkezdtek kifelé rohanni, mire a terroristák utánuk lőttek. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat ekkor döntött úgy, hogy beavatkozik. Az iskola körül szabályos csata bontakozott ki, pénteken késő estig harcoltak a rendfenntartó erők a több csapatra szakadt terroristákkal. A terroristabrigád 26 tagját megölték, hármat pedig elfogtak.