Iraki északi részén elfogták Izzat Ibrahím ad-Dúri tábornokot, Szaddám Huszein rezsimjének jelenleg legkeresettebb vezetőjét - közölte vasárnap az iraki védelmi minisztérium szóvivője. A tábornok a hatodik helyen állt az iraki diktátor megdöntése után leginkább keresett 55 iraki listáján.

Az al-Hurra televíziónak nyilatkozva a szóvivő elmondta, hogy a megbuktatott iraki rezsim egyik legmagasabb rangú vezetőjét akkor fogták el, amikor az amerikai erők és az iraki polgári védelmi egységek Tikrítben és környékén nagyszabású hadműveletet hajtottak végre. A minisztérium képviselője szerint Dúri tábornokot egy klinikán vették őrizetbe, ahol éppen orvosi kezelésben részesült. A tábornok állítólag leukémiában szenved. A szóvivő közölte, hogy a tábornok az amerikaiak fogságában van.

Amióta Szaddám Huszeint tavaly decemberben Tikrít közelében elfogták,Dúri tábornok került a koalíciós erők "célkeresztjébe". A tábornok mindig is a korábbi rezsim vezetőjének egyik legfőbb bizalmasa volt, s hosszú időn keresztül a Baasz párt Forradalmi Parancsnokság Tanácsának alelnöki tisztét töltötte be. Tízmillió dollár vérdíjat tűztek ki a fejére. Az amerikai hadsereg illetékesei szerint ő volt az iraki ellenállás egyik szervezője.

Hivatalos iraki közlés szerint a hatóságok "hetven-kilencven százalékban" biztosak abban, hogy Dúri tábornokot sikerült elfogniuk. DNS tesztet terveznek, hogy teljes bizonyossággal győződjenek meg személyazonosságáról. A hadművelet során értesülések szerint több mint hetven személy veszette életét. Erre vonatkozóan további részletek egyelőre nem ismeretesek.