Választási propagandafogásnak minősítette és elutasította Irán a demokrata párti amerikai elnökjelölt, John Kerry ajánlatát, amelyben "nagy alkut" kínált az iszlám köztársaság atomprogamjára vonatkozóan. Kerry arra akarta kérni Iránt, hogy mondjon le arról, hogy atombomba előállítására is alkalmas nukleáris fűtőanyaga legyen, cserébe az Egyesült Államok nem fogja tovább ellenezni, hogy Irán polgári célú atomerőműveket építsen.

Fotó: EPA

Választási propagandafogásnak minősítette és elutasította vasárnap Irán a demokrata párti amerikai elnökjelölt, John Kerry ajánlatát, amelyben "nagy alkut" kínált az iszlám köztársaság atomprogamjára vonatkozóan. "Az ilyen típusú kijelentések elsősorban a választási kampányt fűszerezik, és nem értékelhetőek" - mondta Hamid Reza Aszefi, a teheráni külügyminisztérium szóvivője újságíróknak. "Meg kell várni, melyik jelöltet választják meg és milyen irányvonalat fog követni" - tette hozzá.

Alelnökjelöltje, John Edwards szerint, akit a The Washington Post idézett, John Kerry indítványozni fogja Iránnak, hogy mondjon le arról, hogy atombomba előállítására is alkalmas nukleáris fűtőanyaga legyen, cserébe az Egyesült Államok nem fogja tovább ellenezni, hogy Irán polgári célú atomerőműveket építsen. Az alkut kezdeményező ajánlat eltér George W. Bush amerikai elnök kormányának konfrontációs politikájától.

Az Egyesült Államok, amelynek meggyőződése, hogy Irán atombombát gyárt polgári célú atomprogramjának örve alatt, már jelezte, hogy kampányt fog indítani a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szeptember 13-án Bécsben kezdődő ülésén azért, hogy az iráni atomdosszié az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kerüljön. Teherán és Washington 1980-ban szakította meg diplomáciai kapcsolatait. 2002 januárjában Bush elnök Iránt a "gonosz tengelyéhez" sorolta, mint olyan országot, amely tömegpusztító fegyvereket fejleszt ki és támogatja a nemzetközi terrorizmust.