Háromnapos látogatásra Brüsszelbe érkezett vasárnap Medgyessy Péter miniszterelnök. A lemondott kormányfőnek ez az utolsó külföldi útja kormányfőként.

A kormányfő - aki augusztus végén benyújtotta lemondását Mádl Ferenc köztársasági elnöknek - búcsúlátogatást tesz az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a NATO vezetőinél. Mint a kabinet e heti ülése után tartott tájékoztatón a kormányszóvivő közölte, ez lesz a miniszterelnök utolsó külföldi útja tisztségében.

E sajátos helyzet, a kormányfő küszöbön álló távozása, s az út ebből fakadó jellege miatt az egyes találkozók után ezúttal nem szerveznek sajtótájékoztatókat, nem lesz folyamatos tájékoztatás, hanem Medgyessy Péter majd a megbeszélések végeztével, valószínűleg szerda délelőtt mondja el az újságíróknak, miről tárgyalt vendéglátóival. Egyébként hivatalosan ez utóbbiak személyét sem hozták nyilvánosságra.

Medgyessy Péternek kimondottan jó a megítélése Brüsszelben: szoros kapcsolatban állt az Európai Bizottság vezetőjével, Romano Prodival, s legtöbb kormányfőtársával is kiváló viszonyt alakított ki. (Ez utóbbit mutatja, hogy miközben az elmúlt egy évben több kérdésben is heves viták zajlottak az EU-tagállamok között, ő az EU-csúcsokon időnként félhivatalos közvetítőként járt el a szembenálló álláspontok közelítésére.) S nem csak az Európai Unióban, a NATO-ban is nagyra értékelték a magyar kormány politikáját: a Nyolcak levelének aláírásával, majd később a szállító zászlóalj iraki kiküldésével Medgyessy Péter az Egyesült Államok szemében megbízható szövetségessé tette Magyarországot, miközben az amerikaiak európai ellenlábasaival, a francia és a német vezetéssel is szoros, bizalmi viszonyt tudott kialakítani.