Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke jogosnak nevezte azt a kérést, hogy Moszkva a későbbiekben adjon magyarázatot arra, miért fordult véres tragédiába a beszlani túszejtés. Moszkva korábban rendkívül élesen reagált arra, hogy Bernard Bot, az EU soros elnöki tisztét ellátó Hollandia külügyminisztere a túszdráma véres végkifejletéről azt mondta, hogy teljes bizonyossággal nem lehet állítani, hogy más megoldás nem lett volna az észak-oszétiai túszdrámára.

Az Európai Bizottság elnöke jogosnak nevezte azt a baráti kérést, hogy Moszkva a későbbiekben adjon magyarázatot arra, miért fordult véres tragédiába a beszlani túszejtés. Romano Prodi vasárnap az olaszországi Cernobbióban rendezett világgazdasági fórum keretében nyilatkozott újságíróknak. Szavai szerint "nem szabad a pillanatnyi hangulattól vezéreltetve reagálni, előbb alaposan meg kell vizsgálni, mi is történt. Még sok a tisztázatlan pont: éppen ezért jogos, hogy magyarázatot kérnek, ahogy az baráti országok között szokás". Az EU elnöke hozzátette, hogy ennek a kérésnek akkor kell elhangzania, amikor már világosabbak lesznek a dolgok.

Moszkva rendkívül élesen válaszolt arra, hogy Bernard Bot, az EU soros elnöki tisztét ellátó Hollandia külügyminisztere a túszdráma véres végkifejletéről újságíróknak úgy nyilatkozott: teljes bizonyossággal nem lehet állítani, hogy más megoldás nem lett volna az észak-oszétiai túszdrámára. Hozzátette még, hogy "szeretnénk azt is megtudni az orosz hatóságoktól, hogyan történhetett meg ez a tragédia". A közel-keleti körúton tartózkodó Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egyenesen arcátlanságnak nevezte a nyilatkozatot. Ezzel egy időben berendelték az orosz külügyminisztériumba Hollandia moszkvai nagykövetét és hivatalos magyarázatot követeltek Bot szavaira.

A holland külügyminiszter magyarázkodásra kényszerült. A heves moszkvai reagálás láttán kijelentette, hogy sajnálja, hogy félreértették szavait, csupán arra utalt, hogy az EU nem rendelkezett pontos információval, és elutasította annak kommentálását, miként kezelték a válságot az orosz hatóságok. "Részleteket szerettünk volna megtudni az orosz hatóságoktól, hogy segíthessünk egymásnak a harcolni a terrorizmussal a világ bármely táján" - fogalmazott közleményében.