Miközben vasárnap kezdik temetni a beszlani túsztragédia áldozatait, sokan még mindig fotókkal a kezükben keresik hozzátartozóikat az észak-oszétiai városban. 260 ember sorsa egyelőre ismeretlen, 415 sebesültet ápolnak kórházban. A halálos áldozatok száma 338-ra emelkedett, miután vasárnapra virradóra életét vesztette nyolc kórházban ápolt áldozat.

Vasárnap kezdődnek a temetések Észak-Oszétiában, ahol a legfrissebb információk szerint 338-an vesztették életüket a vérfürdőbe torkolló túszejtést követően. Vasárnap hajnalra újabb három gyerek, később pedig további öt személy vesztette életét - jelentette az Interfax. A terület kórházaiban jelenleg 415 sebesültet ápolnak, közülük 234 gyermek. Ötvenöt személy állapota válságos. Kétszázhatvan személy sorsa ismeretlen. Sokan fényképpel a kezükben keresik hozzátartozóikat, még mindig nagyon sokan nem tudják, hogy rokonuk túlélte-e a tragédiát. A tervek szerint vasárnap 17 gyermeket repülőgéppel Moszkvába szállítanak, hogy a fővárosi kórházakban kezeljék őket. A túszul ejtett gyerekek a testi megpróbáltatások mellett igen komoly lelki trauma érte. A beszlani és vlagyikavkazi kórházakban Moszkvából érkezett pszichiáterek próbálnak segíteni a gyerekeken, hogy feldolgozzák a tragédiát.

"Teljesen ingyenes gyógykezelést kész biztosítani az orosz állam a fekete-tengeri szanatóriumokban azoknak, akik az észak-oszét túszdrámában megsebesültek" - jelentette be az orosz egészségügyi miniszter az észak-oszét fővárosban, Vlagyikavkazban egy konferencia után. A miniszter hozzátette, hogy az útiköltséget is a központi költségvetés állja - jelentette az orosz Interfax hírügynökség.

Vasárnap huszonkét család búcsúzik el Beszlanban halottaitól, a térségben többséget alkotó ortodox keresztények temetési szertartásának megfelelően. A hatóságok megkezdték a temetési segélyek kiosztását, áldozatonként 43 ezer rubelt (1500 dollárt) adnak. Vasárnap temetik az alsó osztályosok tanítónőjét, Vitajeva Galinát, aki önfeláldozásával 15 gyermeket mentett meg a haláltól azzal, hogy a gyerekeket az ablakon keresztül menekítette ki. Az iskola 59 tanárából nyolc meghalt. Köztük a hetvenes éveiben járó tornatanár, aki néhány gyerekről életét kockáztatva szedte le a ráakasztott kézigránátokat. További hat tanárt eltűntként tartanak nyilván.

Forrás: EPA

Az észak-oszét hatóságok három személyt őrizetbe vettek a terrortámadásban való közreműködés vádjával, köztük egy nőt. Mindhárman beismerő vallomást tettek, amelyek alapján a rendőrség a terrortámadás hátterében állók kilétét szeretné felderíteni - közölték a sajtóval az észak-oszétiai belügyminisztérium illetékesei. A három személy egyikét már korábban körözték több terrorista merénylettel kapcsolatban. Az egyik állítólagos túszejtőt vasárnap este bemutatták az orosz állami tévében, ahogy két álarcos kommandós vonszolta be egy terembe. A hátrabilincselt kezű férfi azt mondta kamerába, hogy ő tényleg nem meghalni ment az beszláni iskolába, és Allahra esküszik, hogy élni akar. 

 A beszlani iskolában történtek miatt benyújtotta vasárnap lemondását az észak-oszétiai belügyminiszter. Kazbek Dzantyijev altábornagy távozását erkölcsi megfontolásokkal és a tiszti becsülettel magyarázta. Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton szeptember 6-át és 7-ét a beszlani áldozatok gyásznapjaivá nyilvánította.

A túszejtők szerdán törtek be az észak-oszétiai iskolába, ahol a gyerekekkel együtt szülők és tanárok készültek az évnyitóra. A Csecsenföld függetlenségét követelő túszejtők által elfoglalt iskolába pénteken dél körül törtek be az orosz fegyveresek. A hivatalos közlések szerint nem terveztek fegyveres akciót, az iskolában meginduló robbanások hallatán törtek be az épületbe. A tornaterem egyik fala leomlott, teteje beszakadt. A túszok elkezdtek kifelé rohanni, a terroristák utánuk lőttek. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat ekkor döntött úgy, hogy beavatkozik. Az iskola körül szabályos csata bontakozott ki, pénteken késő estig harcoltak a rendfenntartó erők a több csapatra szakadt terroristákkal. A terroristabrigád 26 tagját megölték hármat pedig elfogtak.