Kerry kivonná az amerikai katonákat Irakból

2004.09.06. 21:29

John Kerry, a Demokrata Párt elnökjelöltje megválasztása esetén arra törekedne, hogy négyéves hivatali ideje alatt kivonják Irakból az amerikai katonákat. A massachusettsi szenátor a pennsylvaniai Canonsburgben elmondott kampánybeszédében élesen bírálta George Bush politikáját, az Egyesült Államok iraki invázióját pedig úgy minősítette, hogy az "rossz háború rossz helyen és rossz időben".

Kerry a rendezvényen - Bill Clinton exelnök tanácsát megfogadva - a bel-, és gazdaságpolitikai kérdésekről beszélt, a hallgatóság azonban Irakról kérdezte. A szenátornak eddig nem nagyon sikerült világosan kidomborítania a különbséget saját nézetei és Bush elnök iraki politikája között. Kerry annak idején megszavazta a Bush elnököt az Irak elleni katonai fellépésre felhatalmazó törvényhozási határozatot, és nemrég úgy nyilatkozott, hogy akkor is így szavazott volna, ha már akkor tudta volna, hogy Szaddám Huszein rezsimjének nincsenek tömegpusztító fegyverei.

Kerry kijelentette, hogy Irak ügyében nem csak egy-két dolgot, hanem mindent másként csinált volna, mint George Bush elnök. A szenátor hangsúlyozta, hogy nem utólag okoskodik, hanem már az inváziót megelőző vitákban figyelmeztette az elnököt, hogy ne rohanjon a háborúba, szánja rá az időt egy valódi koalíció összekovácsolására, és készítsen tervet a béke megnyerésére is, de az elnök mindebben kudarcot vallott. Az amerikai erők oldalán harcoló koalíciós erőkre való elnöki hivatkozás Kerry szerint a legnagyobb álság, amit valaha is hallott.

Kerry kijelentette, hogy elnöksége alatt az amerikai csapatok addig maradnának Irakban, amíg a biztonságot helyre nem állítják. "A csapatokat haza akarom hozni és megpróbálom ezt első elnöki megbízatásom alatt elérni és azt hiszem, hogy ezt meg tudjuk tenni" - mondta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK