A bagdadi kormányzó túlélte a merényletet

2004.09.07. 12:42

Meg akarták ölni a bagdadi kormányzót, Ali Rádi al-Haidari azonban túlélte a támadást. Irakban már rendszeresnek számítanak a politikai vezetők ellen elkövetett merényletek.

Merényletet kíséreltek meg a bagdadi kormányzó ellen. A politikusnak nem esett baja a támadásban, de az első jelentések szerint két ember meghalt és három testőr megsebesült.

A belügyminisztérium beszámolója szerint Ali Rádi al-Haidari kormányzó konvoja épp a városon haladt keresztül, mikor a támadók tüzet nyitottak. Néhány másodperccel ezután felrobbantottak egy robbanószerrel megrakott kisteherautót, amely az út mellett állt. A céljuk valószínűleg az volt, hogy a lövésekkel a robbanószeres teherautó felé tereljék a kormányzó konvoját. A belügyminisztérium szerint a merényletet elkövető lázadók célja az Irakban megindult fejlődés megakasztása.

Az elmúlt időben egyre rendszeresebbé váltak az iraki politikusok elleni merényletek. A múlt hónapban az oktatási miniszter, illetve a környezetvédelmi minisztert érte támadás. Mindketten túlélték, ám a júliusi merénylet a moszuli kormányzó ellen sikeres volt. A terroristák Irak miniszterelnökét is halállal fenyegették.

KAPCSOLÓDÓ CIKK