Harmadik napja folyamatosan temetnek Beszlanban

2004.09.07. 10:38

Éjszaka ássák a sírokat, amelyekbe nappal temetik el az iskolai túszdrámában elhunytakat hozzátartozóik az észak-oszétiai Beszlanban. A pénteken több száz áldozatot követelő vérfürdőbe torkollott túszejtés ügyében elutasítja a nyilvános vizsgálatot az orosz elnök. Közben hétfő este újra megszólaltatták az egyik elfogott terroristát, aki azt állítja: háborút akartak kirobbantani a Kaukázusban.

Harmadik napja folynak a temetések Beszlanban, a vérfürdőbe torkollott iskolai túszdráma helyszínén. A település 1. számú iskolájánál legalább 335 ember - köztük nagyon sok gyerek - vesztette életét, és még mindig több mint száz embert eltűntként tartanak nyilván. Kedden még 54 ember volt súlyos állapotban az összesen 332 kórházban ápolt sebesült közül. Az észak-oszétiai rendkívüli orvosi segélyközpont szerint eddig 208, a túszdrámában elhunyt embert - köztük 97 gyermeket - azonosítottak és adták át holttestüket hozzátartozóiknak - jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

Oroszországban kedden második napja tart az országos gyász, a nemzeti lobogókat félárbocra eresztették, a televíziók nem játszanak könnyed szórakoztató műsorokat.

Hétfőn közel kétszáz áldozatot temettek el Beszlanban, a gyászmenetek egymást követték a város utcáin a sebtében kiásott sírokhoz. Sokan látogattak el a kiégett iskola épületéhez is, ahol virágokat, játékokat és gyertyákat helyzetek el. A sírásók egész éjjel dolgoztak, hogy a többi elhunytnak is megadhassák családtagjaik a végtisztességet.

Jelentések szerint a helyiek keserű dühüket a szomszédos Ingusföld ellen fordítják, jóllehet még bizonytalan, hogy pontosan milyen nemzetiségűek voltak a terrorista kommandó tagjai.

Háborút akartak kirobbantani - nem lesz nyilvános vizsgálat

Az egyik elfogott terroristát hétfő este újabb orosz televízió interjúvolta meg. A férfi az RTR (Rosszija) tévében azt mondta, hogy a támadás előtt egy Ezredes álnevű parancsnok igazította el őket egy erdőben. "Azt mondták, hogy el kell foglalnunk egy iskolát Beszlanban. A feladatot (Aszlan) Maszhadov (csecsen szeparatista vezető) és (Samil) Bászájev (iszlám szélsőséges milíciavezér) adta... Ezredes azt mondta, hogy háborút kell kirobbantanunk az egész Kaukázusban" - mondta. A fiatal férfi szerint társai üzbég, arab és csecsen nemzetiségűek voltak. A nyomozók szerint a terrorista készségesen együttműködött a hatóságokkal, csak egy kérése volt, hogy ne adják át őt az áldozatok hozzátartozóinak.

Szergej Frigyinszkij főügyészhelyettes azt mondta az NTV csatornának, hogy az iskolafoglaló kommandó tagjai tíz nemzetiségből kerültek ki. Állítólag még oszét is volt köztük. Korábbi jelentésekben 9 arabot és egy fekete bőrűt is emlegettek a 32 túszejtő között, ugyanakkor számos volt túsz azt mondta, hogy nem látott külföldit közöttük, és a hatóságok be sem mutatták az állítólagos külföldi terroristák holttesteit.

Az orosz elnök elutasítja a nyilvános vizsgálatot a beszlani túszdráma ügyében. A The Guardian szerint Vlagyimir Putyin hétfő este Moszkvában azt mondta újságíróknak, hogy belső vizsgálat lesz a tragédia okairól. Hozzátette azonban, hogy azt nem fogja megakadályozni, ha az orosz parlament saját vizsgálatot akar folytatni.

Tüntetések és segélyek

Hétfőn Szentpéterváron az eső ellenére is 35-40 ezren vettek részt a rendőrség szerint a terrorizmus elleni gyűlésen. Keddre hatalmas tüntetést szerveztek - kormányzati támogatással - a Kreml elé, amelyre több mint százezer embert várnak, hogy tiltakozzanak a terrorizmus ellen.

Az események miatt hétfő este hatalmas tüntetést tartottak Rómában is, ahol több tízezer ember vonult fel, hogy tisztelegjen a túszdráma áldozatainak emléke előtt és kifejezze a gyermekek lemészárlása miatti felháborodását. A Walter Veltroni római polgármester által kezdeményezett felvonulás résztvevői méltóságteljesen, csendben, kezükben gyertyával ballagtak végig a római utcákon. A római polgármesteri hivatal 150 ezerre becsülte a résztvevők létszámát.

Közben folyamatosan érkeznek a segélyszállítmányok a térségbe, ahol a kórházak kapacitását meghaladja a beszlani túszdráma több száz sebesültjének ellátása. Olaszországból már megérkezett az első segélyszállítmány - orvosi műszerek és gyógyszerek -, a franciák hétfőn indítottak, a németek szerdán indítanak egy-egy repülőgépnyi segélyt a térségbe A World Vision segélyszervezet gyógyszereket, segédanyagokat, operációs műszereket, kórházi ágyakat juttat el a beszlani és vlagyikavkazi kórházakba.

Ausztria gyógyszert, kötszert és egészségügyi felszerelést küld. Norvégiából hétfő éjjel indult egy szállítógép, három mentőautóval, tíz műtőfelszereléssel és egyéb orvosi műszerekkel. Litvánia, Ukrajna és Spanyolország utókezelési lehetőséget ajánlott fel a túlélőinek. Tengerparti és belföldi gyógykezelést ajánlott fel a cseh kormány és a legnagyobb cseh egészségbiztosító, majd később a horvát főváros, Zágráb polgármestere is.

Helyiek kezdhették a lövöldözést

Az Oroszországhoz tartozó észak-oszétiai Beszlanban múlt hét szerdán foglalták el terroristák az egyik iskolát, ahol éppen évnyitó ünnepség folyt. Körülbelül 1200 embert ejtettek túszul az állig felfegyverkezett terroristák, akik az újabb megállapítások szerint azt követelték, hogy az orosz csapatok vonuljanak ki Csecsenföldről és a terület ellenőrzését vegyék át a Független Államok Közösségének tagállamai. A kormányzat azonban túl későn kezdett tárgyalásokat, és pénteken, egy feltehetően véletlen detonáció után, elszabadult a pokol.

Korábban azt feltételezték, hogy a robbanások után menekülni kezdő túszokra lőttek a terroristák, amit a közeli biztonsági egységek viszonoztak. Az újabb vizsgálatokból azonban kiderült, hogy a lövöldözést a türelmetlenkedő fegyveres helyiek kezdeményezték. A hirtelen akció váratlanul érte a még csak a támadást tervezgető különleges alakulatokat, akik ráadásul össze sem hangolták akcióikat egymással és a katonasággal. Nem hivatalos becslések szerint 400 ember veszett oda, köztük nagyon sok gyerek.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK