Clinton nemsokára hazamehet

2004.09.08. 11:21

A szívével megoperált Bill Clinton amerikai elnök túl van a nehezén, az intenzív osztályról is átszállították, sőt látogatókat is fogadhat. Ha minden jól alakul, akkor a hétvégén már a saját ágyában aludhat.

Forrás: EPA

Hétfőn a New York-i Presbiteriánus Kórházban szívműtéten átesett Bill Clinton ma már sokkal jobban érzi magát, a lélegeztetőgépről levették, és a családjával is beszélhetett. Az 58 éves ex-elnök orvosai szerint akár négy-öt nap múlva már el is hagyhatja a kórházat. Dr. Craig Smith, a négy rás operáció vezetője elégedett Clinton állapotával, de hozzátette: a teljes felépüléshez legalább két-három hónap szükséges.

Az elmúlt néhány nap érzelmileg nagyon megviselt minket, de a férjem optimizmusa és hite biztosan átsegíti majd a nehéz heteken - mondta Clinton felesége, Hillary Rodham Clinton.

Bill Clinton mellkasi fájdalmakra és légzési nehézségekre panaszkodva még múlt hét pénteken került kórházba. Orvosai úgy nyilatkoztak, a műtét elkerülhetetlen volt, hiszen a volt elnök elzáródott artériái miatt bármikor szívinfarktust kaphatott volna.

Az operációt vezető orvos évente körülbelül 350 ilyen szívműtétet végez. - Az egyetlen nyomás a beteg személye miatt volt rajtunk, hiszen nem akárkit műtöttünk. A beavatkozás során egy órára megállítottuk a szívet. Ez a megoldás sokkal biztonságosabb és könnyebb volt Bill Clinton esetében - nyilatkozta dr. Smith.

Clintonnak a jövőben változtatni kell az étrendjén, és rendszeresen mozognia is kell, hogy megőrizze egészségét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK