Ivan hatalmas pusztítást végzett Grenadán

2004.09.08. 21:25

Minden képzeletet felülmúló pusztítást végzett Grenadán az Ivan névű hurrikán - közölte szerdán Keith Mitchell, a karib-tengeri szigetország miniszterelnöke a barbadosi rádióban. A természeti csapás legkevesebb kilenc emberéletet követelt.

Forrás: EPA
A Frances (balra fenn) és az Ivan (jobbra lenn) hurrikán műholdas képe

Az elmúlt tizennégy év legpusztítóbb hurrikánja még betonházakat is romba döntött és több száz épület tetejét tépte le Grenada fővárosában. Több száz embert evakuáltak a város alacsonyan fekvő területeiről. A hurrikán a közeli Barbadoson, Saint Lucián és Saint Vincenten is megtépázta a házakat. Több ezren maradtak elektromos áram, víz és telefonösszeköttetés nélkül szerdán, alig néhány nappal azután, hogy a térségen átvonult az előző, a Frances nevű hurrikán.

Mitchell, akinek otthonát szintén romba döntötte a forgószél, a brit haditengerészet térségben járőröző Richmond hadihajójáról nyilatkozott a barbadosi rádiónak. Annak a félelmének adott hangot, hogy a halálos áldozatok száma még tovább növekedhet.

Az Ivan Grenadát elhagyva tovább erősödött, elérve az óránként 180 kilométeres sebességet. A Karib-tengeren átrohanva észak felől elhaladt a Venezuela északi partjainál fekvő Holland Antillák szigetcsoport mellett. A szélvihar miatt a Chevron Texaco vállalat óvintézkedésként részlegesen kiürítette egy földgázkútját a venezuelai partoknál.

Az Egyesült Államok országos meteorológiai intézetének előrejelzése szerint az Ivan Jamaica felé tart, és feltehetően eléri majd az Egyesült Államok szárazföldi területeit is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK