Film noir klasszikusokat és mai thrillereket találtak abban a föld alatti moziteremben, amelyet a közelmúltban fedeztek fel a francia főváros alatti barlangrendszer egyik eddig ismeretlen részében. A rendőrség véletlenül bukkant a teljesen felszerelt, bárral is ellátott vetítőteremre - írja a Guardian. Amikor később szakértőkkel visszatértek a rendőrök, egy üzenetet találtak a padlón: "Ne is próbáljanak megtalálni minket!" A francia főváros alatt közel 300 kilométernyi üregrendszer húzódik - egykori kőbányák -, amelynek nagy részébe tilos a belépés.

Egy teljesen felszerelt mozira bukkant a párizsi rendőrség a francia főváros alatti katakombarendszer egyik - eddig fel nem tárt - járatában, 18 méterrel az elegáns 16. kerület felszíne alatt. A hatóság beismerte, hogy halvány gőzük sincs arról, ki építette és használta a föld alatti vetítőtermet.

A rendőrség szóvivője szerint "két horogkereszt volt a plafonra festve, de ezeken kívül kelta kereszteket és számos Dávid-csillagot is mázoltak a falakra, úgyhogy nem hisszük, hogy valamilyen szélsőséges szervezet műve volna. Talán egy szekta vagy titkos társaság lehet. Van egypár lehetőség."

Kutyaugatás fogadta a rendőröket

A föld alatti mozira a párizsi rendőrség sportalakulatának tagjai - akik amúgy többek között a közel 300 kilométer hosszúságú alagútrendszer ellenőrzéséért is felelnek - egy gyakorló bevetés alkalmával bukkantak, a Chaillot-palota alatt, az Eiffel-torony magasságában, a Szajna túloldalán - írja a Guardian című brit lap.

A csapat éppen egy csatornán keresztül ereszkedett alá a járatrendszerbe, amikor egy "Építési terület, belépni tilos!" feliratú ponyvával eltakart folyosórészre bukkantak. A ponyva mögötti folyosón egy asztal állt, és zárt láncú tévékamera volt a falra szerelve. Valamiféle riasztórendszert is volt ott, ugyanis ahogy a rendőrök beléptek, kutyaugatás szólalt meg egy magnóról.

Föld alatti amfiteátrum

A folyosó egy 400 négyzetméteres terembe torkollott, amely olyan volt, "akár egy föld alatti amfiteátrum, a falakba teraszokat vájtak, és székek is voltak". A teremben egy teljes méretű vetítővásznat, vetítőgépet és különböző filmeket találtak, többek között 1950-és évekbeli film noir klasszikusokat, illetve a közelmúltban készített thrillereket. Egyik film sem volt tiltott, és még csak nem is különösképp erőszakos.

Egy kisebb, oldalsó teremben egy bárt alakítottak ki a titokzatos építők, itt szeszes italokra, kuszkuszfőzőre, székekre és asztalokra bukkantak a rendőrök. "Az egész mozi egy nagy szakértelemmel kiépített elektromos rendszerről üzemelt, és legalább három telefonvonal is volt odalent" - idézte a brit lap a szóvivőt.

"Ne is próbáljanak megtalálni minket!"

A rendőrök három nap múlva a francia elektromos művek szakértőivel tértek vissza a helyszínre, hogy kiderítsék: honnan szedték az áramot a barlangmozi kialakítói. Akkorra azonban valaki már járt ott: a telefonvonalakat és az elektromos vezetékeket elvágták, és egy papírfecnit hagytak a terem közepén: "Ne is próbáljanak megtalálni minket!"

A Párizs alatti katakombák, folyosók és üregek valaha kőbányaként szolgáltak, egészen a római kortól kezdve. Az itt kiásott kövekből épült a város java része. Manapság a föld alatti járatoknak egy kis szakasza látogatható turisták számára, ám ezen a Les Catacombes nevű kis szakaszon kívül, ahova a túlzsúfolt párizsi temetőkből 1700-tól kezdve kihantoltak - körülbelül 6 millió ember - maradványait helyezték, a többi részbe 1955 óta biztonsági okokból tilos lemenni az átlagpolgároknak - írja a Guardian.

"El sem tudják képzelni, mi van odalenn"

Ennek ellenére jó néhány titkos társaság - a katafilok - rendszeresen lejárnak a barlangokba - többnyire éjjelente -, hogy a párizsi közbeszéd szerint részeg orgiákat tartsanak ott, ám sokkal valószínűbb, hogy ezek csak amolyan föld alatti piknikek. A mostani felfedezésen kívül alig pár hete három új alagutat is találtak, mégpedig a szigorúan őrzött La Santé börtön alatt. Ezek elkészítését is ilyen csoportoknak tulajdonítják. A föld alatti mozi elkészítését a magukat 'Perforating Mexicans'-nak nevező társaság vállalta magára.

Patrcik Alk fényképész, aki korábban albumot is kiadott a föld alatti rendszer feltárásáról, és állítólag kapcsolatban áll ilyen titkos csoportokkal, azt mondta az RTL rádiónak, hogy a föld alatti mozi megtalálása ugyan "kellemetlen, de nem a világ vége". Mint közölte, "még tucatnyi ilyen van". "El sem tudják képzelni, mi van odalenn" - idézte a Guardian.