Üzembe helyezték a világ legnagyobb napenergia-erőművét

2004.09.08. 21:55

A világ eddigi legnagyobb, napenergiával üzemelő erőművét helyezték üzembe szerdán a Lipcse melletti Espenhainban: az 5 megawatt teljesítményű létesítmény a német környezetvédelmi miniszter szerint új távlatot nyit a napenergia előállításában.

A Lipcsétől 30 kilométerre délre fekvő Espenhain korábban, az NDK fennállása idején szennyezett környezetéről volt hírhedt, most 21,6 hektáron 33 ezer napelem termel energiát. A tulajdonosok - a müncheni Shell Solar, a berlini GEOSOL és a düsseldorfi WestFonds szerint a 22 millió euró költségű szolárpark a jövőben 1800 háztartást lát el energiával. A környezetkímélő áramtermelés évi 3700 tonna széndioxid kibocsátását teszi elkerülhetővé.

Németország augusztusban először termelte meg energiaigényének tíz százalékát megújuló forrásokból, nap-, szél-, víz-, illetve biomassza energiából. 2003-ban az arány még 7,9 százalék volt. A megújuló energiaforrások között a legfontosabb szerepet a szélenergia játssza, megelőzve a korábban első vízenergiát is. Jól alakul a napenergia hasznosítás is: az idei első félévben az üzembe helyezett napelemek hasznos felülete átlépte a hatmillió négyzetméteres határt.

Németországban az idei év első felében a kétszeresére nőtt a napenergiából előállított áram termelése, 69,6 megawattra - közölte korábban a német napenergia-ipar szövetsége. Jelentős mértékben növekedett a napenergiát hasznosító berendezések gyártása is az idei év első felében. Az ágazatban lévő munkahelyek száma 34 százalékkal emelkedett, s az év végére elérheti a 15 ezret.