Vályog pékségben indult Afganisztánban a kampány

2004.09.08. 17:03

Afganisztánban kedden tizennyolc államfőjelölt, köztük egy nő kezdte meg az első demokratikus elnökválasztás egy hónapos kampányát. A választások legfőbb esélyese az Egyesült Államok által támogatott Hamid Karzai, Afganisztán jelenlegi ideiglenes elnöke. Több emberjogi szervezet szerint a választásokat a kormányzati hivatalok és szavazóhelyiségek elleni fegyveres támadások, valamint az országban még "gyerekcipőben járó" demokrácia fogja beárnyékolni.

Egy hónap múlva elnökválasztást tartanak Afganisztánban, amelyen 18 jelölt indul. Az október 9-re kiírt közvetlen választás legfőbb esélyese az Egyesült Államok által támogatott jelenlegi ideiglenes elnök, Hamid Karzai.

Masoda Dzsalal, az egyetlen női államfőjelölt elsőként kezdte meg a választási kampányát Kabulban. Dzsalal a legtöbb szavazatot az afgán nőktől várja. A női jelölt egy vályogból épült pékségben kezdte meg kampányát. "A szolgátok vagyok. Mindannyian osztozunk egymás boldogságában és bánatában" - mondta a kampányában részt vevő több mint 100 nő és gyermek előtt, amit hatalmas taps követett. "Allah segítsen téged a győzelemben" - kiabálta egy nő a választási kampány során. Dzsalal szerint hatalmas megtiszteltetés lenne az afgán nők számára, ha ő nyerné meg az afganisztáni választásokat.

Afganisztán ezelőtt még soha nem tapasztalta meg, hogy milyen az, amikor kampányolnak az államfőjelöltek és ezáltal versenyhelyzet alakul ki a politikai életben. Minden egyes jelöltnek lehetősége van hetente 20 percet beszélni az afgán állami televízióban - írja a BBC kabuli riportere. A BBC szakértője szerint a 10,5 millió afgán szavazópolgár még mindig nem érezheti magát teljes biztonságban, és ezért előfordulhat, hogy nagy részük nem fogja leadni a szavazatát.

A "gyér demokrácia" erősen befolyásolhatja a választásokat

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ), az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és az Afgán Független Emberi Jogok Bizottsága szerint az országban lévő "gyér demokrácia" az elnökjelöltek választási kampányát, valamint az azt követő választás "tisztaságát" is igen erősen befolyásolhatja.
 
A demokratikus választások legalapvetőbb feltételei sem adottak, hiszen váratlan fegyveres támadásokra a szavazás ideje alatt is lehet számítani - derül ki az ENSZ és az Afgán Független Emberi Jogok Bizottságának hétfői jelentéséből.

Az EBESZ szerint az Afganisztánban lévő biztonsági körülmények nem teszik lehetővé, hogy a szavazatok valódiságát ténylegesen ellenőrizni tudják.

KAPCSOLÓDÓ CIKK