Népirtás folyik Szudánban

2004.09.10. 9:06

Emberi jogi szervezetek után Colin Powell is népirtásnak nevezte a Szudánban zajló eseményeket. Noha az ENSz szudánnak adott határideje már tíz napja lejárt, senki sem lépett, annak érdekében, hogy az országot gazdasági szankciókkal kényszertítsék rá a népirtás leállítására. A darfúri konfliktus eddig legalább ötvenezer ember halálát követelte, és egymillióan kényszerültek elhagyni otthonukat.  

Népirtásnak nevezte a szudáni eseményeket Colin Powell, az USA külügyminsztere. "Darfúrban népirtás folyik, amiért a szudáni kormány és az általuk támogatott dzsandzsavíd milicisták a felelősek" - jelentette ki a szenátus előtt Powell csütörtökön. A kijelentést elmondása szerint a Darfúrt elözönlő menekültek vallomásaira alapozta.

Powell kijelentése meglepetésszerű, a külügyminszter ugyanis korábban, szudáni útja végeztével tartózkodott a népirtás szó használatától a Szudáni konfliktussal kapcsolatban. Elemzők szerint a tény, hogy Colin Powell elismerte, hogy népirtás folyik Szudánban, nem kötelezi az USA-t, hogy lépéseket tegyen, de fokozza a politikai nyomást az ENSZ diplomáciájára. Az ENSZ elvei szerint a népirtás a legsúlyosabb emberiség elleni bűnök között szerepel.

Powell kritikusai rámutatnak, hogy a külügyminiszter már július elején követelte Kartúmtól az erőszakhullám leállítását, de az azóta eltelt két hónap alatt nem tett semmilyen lépést, most pedig hajlandónak mutatkozik még 30 nap határidőt adni Szudánnak az ENSZ-követelések teljesítésére.

A nemzetközi közösség továbbra is azt követeli Szudántól, hogy fegyverezze le és vonja felelősségre a Darfúr tartományban pusztító dzsandzsavíd milicistákat, illetve tegye lehetővé a több mint egymillió menekült hazatérését. A határidő augusztus harmincadikán lejárt, de a menekültek kilátása szemernyit sem javultak. A világszervezet korábban olajembargóval fenyegette meg Szudánt, ha az ország nem teljesíti a követeléseket. A szudáni olajipart sújtó szankciók azért súlyosak, mert Szudánban naponta 320 ezer hordó olajat termelnek.

Az ENSZ ugyanakkor azt is követeli, hogy Szudán tegye lehetővé az Afrikai Unió számára, hogy egy nagyobb békefenntartó haderőt vezényeljen Darfúrba. A követelések között elhangzott az is, hogy engedélyezzék felderítőgépek berepülését a nyugat-szudáni tartomány légterébe. Az ENSZ ilyen módon kíván bizonyítékokat gyűjteni a Darfúrban végrehajtott etnikai tisztogatások kivizsgálásához.

Forrás: [origo]
Kevés segély jut el a táborokba

Darfúrban 2003-ban kezdődött az ellenségeskedés a helyi földművelő feketék két fegyveres szervezet és a szudáni kormány között. Kartúm az arab dzsandzsavíd milíciát vezényelte a térségbe, akik etnikai tisztogatással felérő pusztítást vittek végbe a környéken. Az ellenségeskedés legalább 30 000 áldozatot követelt, de egyes jelentések szerint akár 50 000 embert is megölhettek a dzsandzsavídek.

A lakhelyükről elűzött emberek - több mint egymillióan - menekülttáborokban húzták meg magukat, ahol rettenetes körülmények uralkodnak. Az esős évszak miatt megnőtt a járványveszély, és a dzsandzsavídek, valamint a rossz utak miatt alig jutnak segélyhez.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK