A legnagyobb hollandiai repülőtér, a parlament és egy atomerőmű is a feltételezett célpontjai között szerepelt annak a 18 éves fiatalembernek, aki július eleje óta a holland hatóságok őrizetében van - közölte a helyi média, amelynek információit szerdán részben a hatóságok is megerősítették.

A fiatalember kilétéről keveset lehet pontosan tudni, lapértesülések szerint a napokban töltötte be 18. életévét, és marokkói származású muzulmán, de holland állampolgár. Július legelején vették őrizetbe az otthonában - betöréses lopásban való részvétel gyanúja kapcsán - tartott meglepetésszerű rendőri akció keretében. Pere két hét múlva kezdődik, és azt megelőzően a hatóságok nem kívántak további részletekkel szolgálni az ügyről.

Szerdán azonban az NRC Handelsblad című napilapban mégis megjelent több információ a vádakkal és a nyomozással kapcsolatban. Ezekből az derül ki, hogy a fiatalember az amszterdami Schiphol repülőteret, a borsselei atomerőművet, a hágai parlamenti épületet és a védelmi minisztériumot is lehetséges célpontként kezelte. Ezekről ugyanis térképekkel rendelkezett. Emellett golyóálló öltözéket, éjjellátó készüléket, hangtompítót és pokolgép készítésére is alkalmas anyagokat találtak a lakásán.

Hágai ügyészségi forrásból megerősítették, hogy megtalálták a térképeket a gyanúsítottnál. Jelezték azonban azt is, ez még nem jelenti azt, hogy konkrét tervei is voltak bármilyen merényletre. Korábbi közlések szerint mindazonáltal a férfit rablással és merénylet előkészítésével gyanúsítják.

Tavaly ősszel a fiút több társával együtt állítólag már őrizetbe vették azzal a gyanúval, hogy pokolgépes akcióra készül, de bizonyíték hiányában szabadlábra helyezték. A holland sajtó korábban arról is cikkezett, hogy tavaly a férfi megpróbálta felvenni a kapcsolatot Csecsenföldön harcoló muzulmánokkal, de ez nem sikerült neki, és az orosz hatóságok visszaküldték Hollandiába. Az illetékesek állítólag attól is tartanak, hogy a fiú csak egy láncszem szélsőséges muzulmánok egy hálózatában.