Elemi közfelháborodást okozott Szerbiában az, hogy az oktatási miniszter vallási meggyőződésből, önkényesen kiiktatta az általános iskola legfelsőbb tagozatának kötelező tananyagából Darwin evolúciós elméletét. A szerb lapok azóta is a miniszteren gúnyolódnak.

Az oktatási miniszter, Ljiljana Colic úgy döntött, hogy a nyolcadik osztályos tankönyvekben benne maradhat ugyan a Darwin-elmélet, de az nem lehet kötelező, s a diákok szabadon dönthetnek arról, hogy akarják-e tanulni az ember származása évszázados és világszerte kötelezően oktatott elméletének alaptéziseit. A miniszter asszony azzal érvelt, hogy amennyiben a hitoktatás fakultatív tantárgy, akkor az angol természettudós materialista elméletét sem szabad rájuk tukmálni.

A hírt a minap szellőztette meg a Glas Javnosti című lap, s noha a miniszter asszony szabadkozott és magyarázkodott, a döntés akkora közfelháborodást okozott Szerbiában, amilyenre régóta nem volt példa. Negyven oktatási, gyerek- és állatvédő, emberi jogi és más profilú szerbiai civil szervezet, illetve párt intézett éles kirohanást a miniszter asszony ellen. A belgrádi média szakértők és egyetemi oktatók hadát szólaltatta meg, akik megrökönyödéssel fogadták a hírt, s arról beszéltek, hogy Colic asszony ország-világ előtt lejáratja az országot. 

Darwin és elmélete
Charles Darwin előtt a földi élőlényeket Isten teremtményeinek tartották, az angol tudós és követői azonban bebizonyították, hogy nem volt teremtés, mint ahogy addig az egyház tanította, hanem az élet és az élőlények hosszú-hosszú idő alatt alakultak ki.

Élesebbnél élesebb kritikák hangzottak el az oktatási miniszter címére, akinek szemére vetik, hogy szakértői testületek és az oktatási intézményekkel való konzultálás nélkül, önkényesen hozott megengedhetetlen és képtelen döntést. A Nők Feketében nevű pacifista szervezet fogalmazott a legsarkosabban: "vészjósló klerikalizmus és a fundamentalizmus radikalizációjának folytatásaként" értékelte a miniszter döntését, aki amúgy azzal kezdte fél éve pályafutását, hogy sutba dobta az előző kormány iskolareformját, a minisztérium internetes honlapjára pedig kitette Szent Száva egyházalapító képét.

Az országos terjesztésű csütörtöki napok mind kivétel nélkül terjedelmes írásokat szentelnek annak, hogy "Darwint kipenderítették az iskolából", s némelyek felteszik a kérdést, hogy "Einstein túléli-e" a miniszter asszony önkényét. A Danas nem kis iróniával idézi Darwint, aki másfél évszázada, 1869-ben írta le: "Nem látok egyetlen okot arra, hogy könyvem miért rendítené meg bárkinek is a vallási meggyőződését".

"Az Isten megalkotta a miniszter asszonyt" - írja gúnyosan nagy betűkkel címlapján a Glas Javnosti, s ismerteti, hogy a szerb pravoszláv egyháznak sincs semmi ellenvetése a Darwin-elmélettel szemben, de a vallásos a miniszter asszony kételkedik abban, hogy az embernek és az emberszabású majomnak közös volt az őse.