Az amerikaiak Irakban és Afganisztánban egyaránt közel állnak a vereséghez - hangoztatta Ajman az-Zavahiri, az al-Kaida második számú vezetője az al-Dzsazíra arab hírtelevízióban csütörtökön levetített videofelvételen.

Az egyiptomi származású terroristavezér a felvételen kijelentette: idő kérdése csupán, hogy az Egyesült Államok Irakban és Afganisztánban vereséget szenvedjen. "Az amerikaiak mindkét országban két tűz közé szorultak; ha folytatják hadműveleteiket elvéreznek, ha kivonulnak, mindent elveszítenek" - hangoztatta a terroristavezér.

Kijelentette az is, hogy a mudzsahedek ellenőrzik Afganisztán nagy részét, az amerikai katonák beszorultak "lövészárkaikba". "Az amerikaiak lövészárkaikban fekszenek, és az őket ért támadások, csapások és útelzárások ellenére sem merik felvenni a harcot a mudzsahedekkel" - szögezte le Zavahiri.

Az al-Kaida második számú, fehér turbánt viselő vezetőjének külseje az előzőekben vetített felvételekhez képest kevéssé változott, szakálla enyhébb őszebb volt, mint korábban. Az al-Dzsazíra televízió nem közölte, honnan került birtokukba a videoszalag. A felvétel közlése két nappal a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások 3. évfordulója előtt történt - tavaly egy nappal az évforduló előtt Oszama bin Laden és Zavahiri külön felvételeken szintén megjelentek arab televíziók műsorán.

A videofelvétel közzététele előtt néhány órával öt rakéta csapódott be az afgán főváros, Kabul egyik lakónegyedébe. A merénylet következtében hárman megsebesültek - közölték helyi lakosok és békefenntartó katonák. Az egyik rakéta telibe talált egy lakóházat Kabul központja és a repülőtér közötti városrészben, könnyebben megsebesítve egy férfit. Egy másik rakéta szintén egy lakóház közelében ért földet, itt egy nő és egy gyermek sebesült meg. Az Afganisztánban állomásozó, NATO vezette nemzetközi stabilizációs erők egyik tisztje elmondta: egyelőre nem tudják, mi lehetett a merénylők célpontja.

Mozlim szélsőségesek rendszeresen hajtanak végre rakétatámadásokat Kabul ellen a tálib rezsim 2001 novemberi megdöntése óta.