Nem remélhettek fontos információkat tőlük a felkelőkről - mivel zömében köztörvényes bűnözők voltak -, mégis kínozták az iraki Abu Graib börtönben fogva tartottakat. Ezt a visszaélések feltárásával foglalkozó független amerikai bizottság állapította meg. A testület elnöke szerint puszta szadizmusból bántalmazták a foglyokat.

Fotó: EPA

A Bagdad melletti Abu Graib börtönben megkínzott és megalázott iraki foglyok csaknem kivétel nélkül köztörvényes bűnözők voltak, akiktől aligha remélhetett használható értesüléseket az amerikai hírszerzés - állapította meg csütörtökön a visszaélések feltárásával foglalkozó független amerikai bizottság.

James Schlesinger, a testület elnöke a szenátus katonai bizottsága előtti meghallgatásán úgy nyilatkozott, hogy a világraszóló botrányt kirobbantó elhíresült fotókon látható foglyok többsége köztörvényes bűnöző. 

Joseph Lieberman demokrata párti szenátor megkérdezte, hogy ha semmit sem lehetett megtudni tőlük, miért félemlítették meg őket az arcukba csaholó kutyákkal és miért kényszerítették őket meztelenségre. Schesinger szerint esetenként puszta szadizmusból. Hozzátette, hogy a tartalékos katona rendőröket a katonai hírszerzés tisztjei buzdították az ilyen viselkedésre így a foglyok lemeztelenítésére.

A meghallgatáson megállapították, hogy a börtönben negyvennégyféle visszaélést követtek el, ebből tizenhármat a katonai hírszerzés által lefolytatott kihallgatások során. Két tábornok a szenátusi bizottságnak elmondta, hogy a CIA kérésére az amerikai hadsereg az eddig ismertnél is sokkal több foglyot tartott az Abu Ghraib-i börtönben és más hasonló intézményben nyilvántartás nélkül azzal a céllal, hogy eldugja őket a nemzetközi vöröskereszt ellenőreinek az orra elől.

Az amerikai szárazföldi erők kebelében végzett augusztusi vizsgálat nyolc ilyen "kísértetfogoly" esetét azonosította. A feltárásban részt vett két tábornok a meghallgatáson úgy becsülte, hogy ez a szám elérheti a százat is, de a pontos számot nem lehet tudni a nyilvántartás hiánya miatt.