Gépkocsiba rejtett nagy erejű pokolgép robbant csütörtökön Ausztrália jakartai nagykövetsége előtt, a merényletben legalább kilenc ember meghalt, a sebesültek száma meghaladja a száznyolcvanat.

Az erősen védett külképviselet területén "senki sem vesztette életét vagy sérült meg súlyosan" - mondta John Howard ausztrál miniszterelnök Melbourne-ben rögtönzött sajtóértekezletén. Hozzátette, hogy azonnal a helyszínre utazik Alexander Downer külügyminisztert és kilenc ausztrál pokolgépszakértő.

A legutóbbi veszteségmérleget az indonéz egészségügyi minisztérium tette közzé. Athénban bejelentették, hogy a robbantás helyszínének közelében lévő görög nagykövetségen három alkalmazott könnyebben megsérült.

Három halott helyi biztonsági őr volt, a többi tetemet még nem azonosították. A sebesültek között van egy taxisofőr, de többségük a környező hivatalokban dolgozó alkalmazottak közül került ki. A robbanás, amely a nagykövetség kapujától négy méterre következett be, s három méter mély krátert vájt, kitörte a szomszédos épületek ablakait, és megrongálta a nagykövetség épületének homlokzatát. A robbanás döreje több kilométerre elhallatszott. A külképviselet előtt kiégett egy rendőrségi autó és egy taxi. A gépkocsiba rejtett pokolgépre a helyszínen szétszóródott autódarabokból következtetnek.

A terrortámadás, amelyet Dai Bachtiar indonéz rendőrfőnök szerint öngyilkos merénylő hajtott végre, a Jemaah Islamiyah, az al-Kaidával kapcsolatban álló délkelet-ázsiai terrorhálózat kézjegyét viseli magán. A szélsőséges csoport nyugati célpontok ellen Indonéziában elkövetett támadásai közül a legtöbb halálos áldozatot a 2002 októberében Bali szigetén végrehajtott robbantás követelte, amelyben 202 ember halt meg, köztük 88 ausztrál. Nem egész egy évvel később az amerikai Marriott hotel ellen követtek el merényletet Jakartában, 12 ember életét oltva ki. A rendőrség két körözött malajziai terroristát, Azahari Husint és Noordin Mohammad Topot gyanítja a mostani robbantás mögött, akiket a terrorszervezet bombaszakértőinek tartanak.

A csütörtöki merénylet után a canberrai külügyminisztérium felszólította az ausztrál állampolgárokat, hogy halasszák el Indonéziába tervezett utazásaikat, az ott lévőknek pedig a hazautazást tanácsolta. Értesülései szerint térségbeli terroristák célpontok sora ellen terveznek újabb támadásokat. A canberrai kormány kérésére Thaiföldön és a Fülöp-szigeteken megerősítették az ausztrál nagykövetség védelmét.

A terrortámadás hírére Megawati Sukarnoputri indonéz elnök lerövidítette brunei látogatását, és közvetlenül hazautazása előtt határozott intézkedéseket ígért a merénylet mögött állók kézre kerítésére.

A robbantást az indonéz elnökválasztás előtt tizenegy nappal és a kampány hivatalos megindítása előtt öt nappal, illetve az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások 3. évfordulója előtt két nappal hajtották végre.

Ausztráliában további merényletektől tartanak az október 9-re kiírt parlamenti választások közeledtével. A cél a választások befolyásolása lehet a csaknem 200 halottat követelő márciusi madridi vonatrobbantások mintájára, miután az ellenzéki munkáspárt győzelme esetén szintén az ausztrál katonák kivonását ígérte Irakból.