Helikopterbalesetben meghalt az alexandriai pátriárka

2004.09.11. 20:06

Életét vesztette egy helikopterbalesetben VII. Péter alexandriai pátriárka, a görög ortodox egyház egyik legfőbb méltósága. A pátriárka 12 fős kísérettel utazott Athénból a szerzetesek kolostorköztársaságának otthont adó hegyre. A helikopter roncsait és az utasok közül négynek a holttestét a tengerben, a görög partoktól mintegy kilenc kilométerre találták meg.

Helikopterbalesetben életét vesztette szombaton VII. Péter alexandriai pátriárka, a görög ortodox egyház egyik legfőbb méltósága - jelentette be az egyház feje, Hrisztódulosz érsek. A katasztrófa az Áthosz-hegy, a görög ortodox egyház egyik legszentebb helye közelében történt.

A pátriárka 12 fős kísérettel - több egyházi méltóság társaságában - utazott Athénból a szerzetesek kolostorköztársaságának otthont adó hegyre. A görög hadsereg négyfős személyzet működtette Chinook helikoptere 50 perccel az érkezés előtt tűnt el a radarok ernyőjéről, miután a kapitány azt jelentette, hogy veszít magasságából.

A helikopter roncsait és az utasok közül négynek a holttestét megtalálták az Athéntól 640 kilométerre északkeletre lévő Áthosz-hegy közelében, a tengerben. A roncsok a görög partoktól 5,5 tengeri mérföldre - mintegy kilenc kilométerre - úsztak a víz felszínén.

A ciprusi születésű VII. Pétert 1997-ben tették meg pátriárkává, a hozzávetőleg 300 ezer fős afrikai ortodox keresztény közösség szellemi vezetőjévé. Az 55 éves méltóság vezette egyház egyike a tucatnyi, széles önkormányzati jogosítványokkal rendelkező ortodox egyháznak.